Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

Welk loopbaanmodel past best bij jou?

loopbaanmodel
Misschien heb jij jezelf al eens horen zeggen: ‘Ik ben niet in een vakje te stoppen’. Of je bent niet te reduceren tot één interesse, hobby of job. Wellicht ben je dan een creatieve generalist of multipotential. Je beschikt over heel wat bijzondere talenten, maar je vindt het vaak ook moeilijk om een loopbaan te creëren waar je echt enthousiast van wordt … en blijft. Dat komt ondermeer doordat we nog steeds op een vrij klassieke manier naar loopbanen kijken. Tijd om daar verandering in te brengen!

Silvia Derom, coach voor creatieve generalisten, laat je zien welke alternatieve manieren er bestaan om je loopbaan in te richten...

Loopbaanmodellen voor mensen die ‘én-én-én’ zijn

  1. De slashie: combineert een job in loondienst met een zelfstandig bijberoep.
     
  2. De verzamelaar: gebruikt één overkoepelend thema of doelgroep maar doet binnen dit domein veel verschillende dingen. Het overkoepelende kan hem ook in de rol of identiteit zitten, bv. een coördinator, een artiest, enz.
     
  3. De nomade: vindt de afwisseling vooral in de locatie (denk ‘digital nomads’).
     
  4. De seriële specialist: is serieel ondernemer of serieel werknemer. Is dus bezig met dat ene bedrijf of die ene job tot hij weer toe is aan een switch.
     
  5. De pragmaticus: ziet een job vooral als een ‚good enough’ oplossing, het basisinkomen dat hij nodig heeft om zich te kunnen uitleven in zijn vrije tijd.
     
  6. De gedreven luiaard: heeft een verdienmodel dat hem toelaat veel vrije tijd over te hebben. Dat kan doordat zijn job of bedrijf ontzettend goed rendeert of omdat zijn bedrijf grotendeels draait op passieve inkomsten. De gedreven luiaard ligt minder wakker van de vraag: ‚is wat ik doe ook mijn passie?’ of ‚matchen mijn activiteiten met mijn talenten?’, in tegenstelling tot: ‘kan ik mijn goesting doen?’. Hij denkt vaak in termen van schaalbaarheid, passieve inkomsten, automatiseren en delegeren.
     
  7. De seizoenswerker: verdeelt zijn verschillende jobs/identiteiten over de seizoenen.
     
  8. De projectverslinder: zoekt heil in projectmatig werken en zoekt daarin een lengte van project dat het best bij hem past. Voor sommigen gaat dat over weken/maanden, bij anderen over jaren.
     
  9. De portfoliowerker: zelfstandige die verschillende soorten opdrachten doet voor verschillende klanten(segmenten). Hij zit zelden verlegen om werk, vindt het heel moeilijk om te definiëren wat hij doet en haalt zijn inkomen net uit de verzameling van (kleinere) opdrachten.

Hoe kom je te weten welk loopbaanmodel bij jou past?

Welke vorm het beste bij jou past, hangt af van verschillende factoren en kan ook variëren in de tijd. Deze vraag helpen jou op weg:

Welk type generalist ben jij?

Naargelang hoeveel afwisseling je precies nodig hebt, hoeveel interesses je combineert en hoe diep of breed jouw blik gaat, zullen bepaalde loopbaanmodellen al beter passen dan anderen. Ga daarom eerst goed na hoe die behoeftes bij jou precies zitten. 

Wat is jouw gezinssituatie?

Misschien droom je wel van een nomadebestaan, maar laat jouw gezinssituatie dat (voorlopig) niet toe. Het spreekt voor zich dat ook deze factoren invloed hebben op hoe je jouw loopbaan inricht.

Wat zijn jouw financiële noden/verlangens?

Zo kiezen mensen soms tijdelijk voor een slashie-model, vooraleer ze zich volledig vestigen als zelfstandige.

Heb je nood aan een vaste structuur en/of een team?

Dan is een nomade- of portfoliomodel wellicht minder voor jou geschikt.

Welke interesse(s) wil jij inzetten op professioneel vlak?

Kan je ze clusteren, dan is een verzamelaarsmodel misschien wel het antwoord voor jou. Zijn ze strikt te scheiden, en seizoensgebonden? Dan spreekt het model van de ‘seizoenswerker’ voor zich.

(sd/kv) - Meer info: www.creatievegeneralist.be - Test: Welk type creatieve generalist of multipotential ben jij? 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook