Bereken hier jouw eindejaarspremie
Wie heeft recht op een eindejaarspremie? En hoe groot is jouw eindejaarspremie dit jaar? Bereken het zelf...
Unigift, verdeler van de online UniGiftCards, en marktonderzoeksbureau BUFFL bevroegen onlangs 300 Vlaamse werknemers uit diverse sectoren naar de pakjestrend in hun bedrijf. Krijg je er eentje of niet? En was je er tevreden over?
Het verdict: slechts 52% van de ondervraagden kreeg een eindejaarscadeautje om het welverdiende kerstverlof mee in te duiken. Het verschil tussen arbeiders (65%), ambtenaren (52%) en bedienden (49%) is daarbij zelfs vrij groot. Naar de oorzaak van het verschil blijft het gissen. Vinden we bijvoorbeeld dat arbeiders – die grotendeels met hun handen werken – het meer verdienen? Wie zal het zeggen ...
Geschenken geven en ontvangen: wat zijn de etiquetteregels?
Eén ding is wel duidelijk: een gegeven paard kijk je niet in de bek. 82% van de werknemers die een cadeautje ontvangt, is daar dan ook best tot heel tevreden over. Dat heeft te maken met twee duidelijke factoren. Het merendeel is vooral tevreden als het een nuttig cadeau blijkt te zijn. Je weet wel, zo eentje dat je ook écht kan gebruiken en je dus niet twee jaar na datum onderaan in je kast terugvindt tijdens het opruimen.
Een nieuwjaarscadeau van je baas: een onaangename verrassing?
En ook de vrijheid die je krijgt om het cadeau te besteden zoals je zélf wil, is een overduidelijk succeselement. Voor de overtuigende 67% van de respondenten die dat belangrijk vindt, doelen we vooral op het cadeaubonnensegment. Uit veel hoeken hoor je de opmerking over een ‘inspiratieloos’ cadeau al opdoemen, maar de werknemer blijkt er wel oprecht blij mee te zijn. Daarbij is het voor de werkgever ook een gemakkelijk cadeau, want kies maar eens een geschenk dat álle werknemers ligt. Van een onmogelijke opdracht gesproken ...
Lees ook: 9 onvergetelijke afscheidcadeaus voor je collega
Nog een grote tevredenheidsfactor rond de eindejaarsgeschenken? De personalisatie van het cadeau. Een klein dankwoordje van de baas of de manager in een enveloppe zorgt blijkbaar voor een tevreden werkvloer.
En ook andere personalisatie is welkom: bijna 26% vindt het een meerwaarde als het cadeau van een lokale handelaar komt. Want zeg nu eerlijk, hoe fijn is het als je bv. in Antwerpen woont en je een bon krijgt van iets wat je ook daar kan besteden in je vrije tijd? Denk aan een cadeaubon van een koffiebar of een lokale kledingwinkel. Zo krijg je het gevoel dat het management jou ook écht kent en weet wat je belangrijk vindt.
Kortom, hoe persoonlijker het eindejaarscadeau van je werkgever, hoe beter. Het is ook net daarom dat werkgerelateerde en algemene, nietszeggende cadeaus het minder goed doen bij het Vlaamse werkvolk. Je wil ook gewoon kunnen loskoppelen van je job van tijd tot tijd en een werkcadeau helpt daar absoluut niet bij. Een dikke vette no-go!
Extra: Bereken hier jouw eindejaarspremie!
(ZINNIG) - Bron: BUFFL
20 december 2023Wie heeft recht op een eindejaarspremie? En hoe groot is jouw eindejaarspremie dit jaar? Bereken het zelf...
Staat het vertrek van een collega op de planning? Met deze cadeautips zorg je voor een onvergetelijk afscheid.
Kreeg 70 procent van de Belgen het voorbije jaar een cadeautje van hun werkgever.
Hoe negeer je het werk in een welverdiend verlof? Met onze tips denk je alleen nog aan feestmaaltijden en geschenken in de kerstvakantie.
Een eindejaarscadeau gekregen van je baas? Leuk, maar alleen als de waarde ervan niet te hoog oploopt moet je er geen belastingen op betalen. Wanneer wel?
Bestaan er regels bij het geven en ontvangen van presentjes? We staken ons licht op bij etiquettespecialist Kevin Strubbe.
20 dagen: dat is het aantal wettelijke verlofdagen waar je als voltijds werknemer recht op hebt. Deze tips helpen je aan méér en langer verlof.
Heb je weldra een kerst- of eindejaarsfeestje op het werk? Dan is het zaak om voorzichtig te zijn.
Als er tien dagen zijn die je nu al in je agenda van 2024 moet aankruisen, dan zijn het de volgende wel!