Time-outmanagement: 3 tips
"Neem per uur een time-out van vijf minuten"
De tijd dat je met de deur van je bureau ook je werk achter je liet, lijkt definitief voorbij. Bij 40 procent van de Vlamingen lopen werk en privé sterk door elkaar. Dat stelt Randstad vast bij 2.000 bedienden en kaderleden. Vooral werknemers tussen de 30 en 40 jaar, de levensfase waarin zowel werk als privéleven in een stroomversnelling geraken, herkennen het fenomeen.
“Door de technologie hoef je niet meer op kantoor te blijven om je werk klaar te krijgen. Je kan het gewoon mee naar huis nemen”, zegt Jan Denys van Randstad. “Daarnaast wordt er op de werkvloer veel meer de nadruk gelegd op output in plaats van op input. Het resultaat van je werk telt. Tussen welke uren je dat behaalt hebt, is van minder belang.”
Een op twee werknemers zegt regelmatig thuis aan de slag te zijn. Bij 16 procent gaat het om meer dan 6 uur per week. Gemiddeld dus meer dan één uur per dag. Opvallend is dat de helft van de bedienden thuis verder werkt omdat ze op kantoor tijd te kort komen. Veertig procent voelt zich daar zelfs toe verplicht. “Het gevolg van meer druk en extra concurrentie op het werk”, meent Denys. “Blijkbaar slaagt niet iedereen erin de vereiste output tijdens de kantooruren te leveren.”
Nog alarmerender is dat voor één op tien werknemers thuis doorwerken een vorm van verslaving is. “Je moet erop toezien dat je voldoende afstand neemt van je werk om te recupereren. De meeste mensen doen dat wel. Uit het onderzoek blijkt dat er vooral op weekavonden thuis wordt gewerkt. In het weekend is dat heel wat minder en tijdens vakanties daalt dat nog. Voor de grootste groep werknemers gaat het bovendien om een beperkte tijd. Slechts een paar procent is meer dan 10 uur per week met zijn job bezig in zijn ‘vrije tijd’. Spreken over een problematiek is dus wat voorbarig”, meent Denys.
Bovendien zijn er meer werknemers die privézaken regelen tijdens de werkuren dan werknemers die werken in de privésfeer. Ruim zeven op tien Vlamingen handelen op het werk wel eens een privételefoon of mail af, zeker als er zich een dringend probleem op het thuisfront aandient. Maar sommigen zien er ook geen graten in om tijdens de kantooruren privéreisjes te regelen, te sporten of te winkelen.
“Tweeverdieners hebben soms geen andere keuze dan tijdens de werkuren met privézaken bezig te zijn. Veel dienstverleners zijn nu eenmaal enkel dan open”, merkt Denys op. “De meeste bedrijven weten ook wel dat dat gebeurt. Een kort telefoontje, een mailtje of snel een overschrijving doen, vormt meestal geen probleem. Net omdat heel wat van die werknemers in hun vrije tijd werken. Als de werkgever plots streng optreedt, zullen nog weinig werknemers bereid zijn om na de uren verder te werken.”
Kunnen werknemers die zich te hard laten meeslepen door de weisure-trend eigenlijk ontslagen worden? “Als daar een duidelijke policy over bestaat en die wordt overtreden, of als het om aanstootgevende zaken gaat, is dat mogelijk. Stel dat je dagenlang uren en uren zit te surfen. Wellicht zal je eerst een verwittiging krijgen. Valt dat herhaaldelijk voor en je werkgever kan dat aantonen, is dat een reden voor ontslag. Maar dan moet het echt al de spuigaten uitlopen. Een telefoontje naar huis is geen reden voor ontslag.”
(katrien.stragier@jobat.be)
16 september 2009"Neem per uur een time-out van vijf minuten"
Ik zou graag ’s middags eens een halfuurtje gaan lopen. Maar niemand in het bedrijf doet dat en ik wil niet scheef bekeken worden. Hoe pak ik dit aan?
"Bij Randstad Group mag je jezelf zijn", getuigen collega's Charlotte, Roukia, Abdullah en Joyce, die elk een verschillende functie hebben.
Leiderschap is een skill. Niet iedereen is een geboren leider en er komen best veel valkuilen kijken bij het leiden van een team. Wij lichten er enkele toe.
Wat moet je doen als je gelogen hebt over je ervaring of opleiding op je cv? Jobat geeft je 3 manieren om je te redden tijdens een sollicitatiegesprek.
Gelijke kansen zijn voor BNP Paribas Fortis van cruciaal belang. De bank wil de daad bij het woord voegen met een reeks concrete actiepunten.
Gunther is technieker hoogspanningsinstallaties bij Fluvius: “Mijn job voelt niet eens aan als werk”
Werknemer, medewerker… heel wat mensen gaan ervan uit dat beide termen exact hetzelfde betekenen. Toch is dat niet zo, want er is wel degelijk een verschil.
Nu de brandstofmotoren in sneltreinvaart plaats maken voor elektrische aandrijvingen, zou je denken dat de hoogdagen van de automechaniekers geteld zijn. Niets is minder waar!