Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

Weet wat je eet en hoe (on)productief het je maakt

Eten hebben we nodig en vaak is die kleine snack genoeg om onze namiddagdip te doen verdwijnen. Toch letten we beter op met comfort food, want ons lichaam lijkt soms om chocolade te vragen, terwijl het eigenlijk liever een notensalade heeft.
#

Wij verkiezen misschien een pakje friet met stoofvlees om op krachten te komen, maar ons lichaam reageert niet hetzelfde op alle voeding. Wil je productiever zijn? Dan kan de keuze van je middagmaal hier wel degelijk bij helpen en het is bewezen dat we energieker worden van gezond eten. Maar hoe kunnen we onszelf motiveren om ’s middags de zware kost aan ons voorbij te laten gaan en toch een gezonde keuze te maken?

Waarom gezond?

Het meeste van wat we eten wordt omgezet naar glucose. Die glucose helpt ons om ons te concentreren. Raakt ons voorraadje op dan verliezen we onze focus.

Maar niet elk voedingsmiddel zorgt voor een even grote voorraad glucose, waardoor we er al eens sneller doorbranden. Sommige etenswaren (graanproducten, frisdrank, pasta… ) worden bijvoorbeeld erg snel omgezet in glucose, waardoor we er niet meer dan een korte boost uithalen, waarna we vaak in onze dip hervallen. Vet voedsel zorgt wel voor meer energie, maar is niet bevorderlijk voor ons spijsverteringssysteem. Het verwerken vraagt veel energie, waardoor onze hersenen minder zuurstof krijgen, en het dus nog steeds niet goed is voor onze concentratie.

Tips

1. Beslis op voorhand

Weet op voorhand wat je gaat eten als lunch, nog voor je hongerig wordt dus. Het is gemakkelijker om de verleiding van vetten, zoute snacks en calorierijke tussendoortjes te weerstaan als je vooraf een gezonde beslissing maakt. Kies je op het moment zelf dan ga je je waarschijnlijk laten verleiden door ongezondere opties.

2. Blijf in balans

Speel niet teveel met je glucosewaarden. Hou je glucose-inname en –verbruik in balans. Je kan dit doen door je maaltijden bijvoorbeeld kleiner te maken en te spreiden. Eet je op meerdere tijdstippen ongeveer evenveel, dan vermijd je de emotionele pieken die gepaard gaan met onregelmatige porties. Eet je op bepaalde momenten van de dag heel weinig om dat dan te compenseren met zware porties, dan heeft dat hetzelfde effect als een rollercoaster op je lichaam.

3. Maak het de gemakkelijkste keuze

Probeer die gezonde keuze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Die snoepautomaat op je werk is misschien gemakkelijk, maar probeer dan om je gezonde snack in het zicht te leggen, binnen grijpafstand. Noten zijn bijvoorbeeld een gezond en hartig alternatief voor chocola en ook fruit of graanrepen zijn een gezond en lekker tussendoortje voor op je bureau.

Het dopamine-effect

Makkelijk is het niet, maar het is zeker de moeite waard. Niet alleen zal je meer energie hebben tijdens de volledige werkdag (en niet enkel op piekmomenten), ook mentaal zal je een boost krijgen. Het Britse vakblad Journal of Health Psychology publiceerde onlangs nog een onderzoek dat aantoonde dat mensen op dagen dat ze veel groenten en fruit aten, merkten dat ze zichzelf gelukkiger, gemotiveerder en creatiever voelden.

Reden? Fruit en groenten stimuleren de aanmaak van de neurotransmitter dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat we ons geprikkeld, gemotiveerd en nieuwsgierig voelen. Verder bevatten groenten en fruit ook een hoop antioxidanten die ons geheugen verbeteren en ontstekingen tegen gaan.

Allemaal redenen om voor gezond te gaan dus…

Je bent dan misschien niet wat je eet, maar je voelt het verschil wel als je bewust eet. Natuurlijk moet je ook de mogelijkheid hebben om die slimme keuzes te kunnen maken, dus misschien kan je je werkgever overtuigen om een gezonde snackautomaat of een fruitmand te voorzien. Het speelt alleen maar in zijn of haar voordeel om te investeren in productievere werknemers.

(sjv) – Bron : Express.be / Elephantjournal.com 

5 december 2014
Anderen bekeken ook