Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 743

Volgende
Volgend artikel:

Mag je zomaar wegblijven van je werk als je kind ziek is?

We veranderen steeds vaker van job door ‘persoonlijke redenen’

Job veranderen persoonlijke redenen
Heb je al eens overwogen om van job te veranderen? Waarom? Misschien bleef je bij je vorige werkgever op je honger zitten. Of misschien zat de sfeer op kantoor niet helemaal goed, botste het met een collega of kon je het niet vinden met je leidinggevende. Ook je loon speelde waarschijnlijk mee in je overweging. Stuk voor stuk belangrijke redenen om de overstap naar een nieuw bedrijf te wagen. Al zijn er voor veel werknemers nog andere doorslaggevende factoren. En die bevinden zich verrassend genoeg allemaal ... in de privésfeer.

Volgens het Belgische statistiekbureau Statbel veranderde in 2022-2023 maar liefst 7,2% van de werkende Belgen van job. En daar hebben ze elk verschillende redenen voor. Een hoger salaris, betere doorgroeimogelijkheden, een gezondere bedrijfscultuur ... Of persoonlijke redenen.

Uit een enquête van Unique – in samenwerking met iVOX – bij 1.200 Belgische werknemers blijkt het privéleven vaker de doorslaggevende factor om elders te solliciteren. Vooral de geboorte van een kind, een verhuis naar een nieuwe regio of een scheiding worden vaak genoemd als hoofdreden.

Lees ook: 5 redenen waarom je regelmatig van job moet veranderen

Ouderschap

66% van de Belgen gaat eerst op zoek naar een job en begint daarna pas aan kinderen. Voor 42% van de ondervraagden is het ouderschap een cruciale factor om van job te veranderen, omdat ze door de gezinsuitbreiding meer nood hebben aan een goede werk-privébalans of een werkplek dichter bij huis.

Opvallend: de jobverandering gebeurt meestal in de vroege jaren van het ouderschap, wanneer zoon- of dochterlief jonger dan drie jaar is.

10 signalen: tijd voor een nieuwe job!

Verhuis

Ook verhuizen blijkt een belangrijke reden om een nieuwe werkuitdaging aan te gaan. Vooral bij de jongere respondenten. Van de 25- tot 34-jarigen gaf 55% aan van baan te zijn veranderd na een verhuis – waarvan 37% binnen de drie jaar. Bij de 55-plussers ligt dat percentage een stuk lager, op 23%.

Naast de leeftijd zien we ook een verschil volgens opleidingsniveau. Zo ligt het aantal mensen dat verandert van job omwille van een verhuis opvallend hoger bij werknemers met een diploma hoger onderwijs. 45% van hen gaat op zoek naar een andere job in de buurt van hun nieuwe thuis. Bij de groep werknemers met een diploma hoger middelbaar gaat het slechts om 25%.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Andere persoonlijke redenen

Veranderingen in ons privéleven resoneren dus vaak ook op professioneel vlak. De keuze om van functie te veranderen, is natuurlijk heel individueel en vaak een opeenstapeling van verschillende factoren. Zo staat bijvoorbeeld de behoefte aan flexibele werktijden hoog op de lijst. Ook veranderende prioriteiten en de zoektocht naar een betere balans tussen werk en privé zijn veelvoorkomende aspecten.

CHECK: Hoe snel verander jij van job?
Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob

(ZINNIG) – Bron: Unique

4 oktober 2024
Anderen bekeken ook