50-plussers in de bouw: ‘Tijdig lichtere jobinhoud voorstellen’
Voor bouwvakkers liggen de jobs opnieuw voor het rapen. Wat zegt meer keuze over de kansen van 50-plussers op een fysiek lichtere job in de bouw?
“Uit de studie blijkt dat vooral de flexibiliteit en de kwaliteit van zelfstandigen die op freelance-basis werken, grote voordelen zijn voor onze bouwbedrijven”, zegt Davy Maesen, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Limburg. Het gaat concreet om specialisten die zich voor specifieke projecten laten inhuren, bijvoorbeeld als werfleider, calculator, ingenieur of veiligheidscoördinator.
“Flexibiliteit betekent meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om pieken op te vangen of specifieke werken uit te voeren. Er gelden ook minder regels. De respondenten zeggen dat de kwaliteit die freelancers leveren top is. Ze kennen hun vak, hebben de juiste ingesteldheid en etaleren veel verantwoordelijkheidszin.”
En de prijs? “Freelancers zijn niet per definitie goedkoper dan eigen werknemers”, stelt Davy Maesen. “Wat wel zo is: ze brengen minder ‘ballast’ en potentiële zware kosten mee, want ze worden alleen ingeschakeld en betaald voor een welbepaalde opdracht. Freelancers zijn wel veel goedkoper dan interimkrachten.”
Dat alles verklaart waarom 70% van de bouwbedrijven wil samenwerken met zelfstandigen. Toch blijkt uit de enquête dat 1 op 4 dat momenteel niet doet. “Dat komt door de schrik voor schijnzelfstandigheid”, legt de gedelegeerd bestuurder uit.
“Er zijn in de bouw heel veel statuten actief, zoals buitenlandse gedetacheerden, bijberoepers en sinds kort ook belastingvrije klussers. De overheid slaagt er niet in om dat allemaal uit elkaar te houden en treedt niet eenduidig op. Het gevolg is dat bedrijven niet meer weten wat wel mag en wat niet, en daarom de boot afhouden van perfect legale samenwerkingsverbanden, zoals met freelancers.”
Voor Bouwunie Limburg is het nochtans duidelijk: “Wij spreken alleen van schijnzelfstandigheid bij bewuste fraude en sociale dumping. Die praktijken kunnen niet door de beugel en moeten streng aangepakt worden. Voor de rest moet freelancers in de bouw in alle omstandigheden hun werk kunnen doen. Het zijn ondernemers, die net zoals journalisten, informatici, vertalers of consultants tijdelijke contracten afsluiten.”
“Het is totaal niet nodig om daar in de bouw verkrampt op te reageren aangezien er totaal geen sprake is van het omzeilen van sociale regels, laat staan fraude. Wij willen dan ook de relatie bouwbedrijf-freelancer decriminaliseren. Zo kan de krapte op de arbeidsmarkt opnieuw een stukje verkleinen.”
(kme)
18 juli 2016Voor bouwvakkers liggen de jobs opnieuw voor het rapen. Wat zegt meer keuze over de kansen van 50-plussers op een fysiek lichtere job in de bouw?
BIM, de afkorting van Building Information Modelling, is een relatief nieuwe techniek in de bouwsector, waarbij de plannen eerst in 3D zorgvuldig worden uitgetekend.
Wat maakt het nu zo fijn om in familiale bouwbedrijven te werken? We vroegen het aan een aantal ervaringsdeskundigen.
“Technologie en robots bedreigen onze jobs”, is weleens de teneur in de media. Of dit ook klopt, valt nog af te wachten.
In vergelijking met vroeger is werken in de bouwsector heel wat aangenamer geworden. Werken in bouwteams wordt meer de regel dan de uitzondering.
Bij Thomas More in Geel kunnen werkzoekenden vanaf midden september op intakegesprek voor de opleiding professionele bachelor bouw.
Geen betere manier om praktijkervaring op te doen dan de leerlingen zelf hun school te laten bouwen.
Sta jij open voor een nieuwe job? De meerderheid van de Belgen alvast wel. Meer dan zeventig procent zou geen 'nee' zeggen tegen een nieuwe job.
Of er nog werk is in de bouwsector? Absoluut. Er is helaas weinig doorstroming van jonge afgestudeerden met stielkennis. Komt daar nog verandering in?