Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 739

Volgende
Volgend artikel:

Menstruatie, moederschap en menopauze blijven groot taboe op de werkvloer

We hebben veel over voor ons werk

Of je nu al dan niet gestaakt hebt, de meeste werknemers hebben echt wel veel over voor hun werk. Carrièrecoach Katrin Van de Water merkt dat duidelijk in haar dagelijkse gesprekken, en het wordt ook bevestigd door onderzoek van SD Worx.
#

De Talentenquête van SD Worx bij 3.471 werkende Belgen bevat enkele opmerkelijke cijfers:

  • 69% maakt lange dagen of is bereid weekendwerk te doen
  • 42% is bereid bij te studeren op eigen kosten in de vrije tijd
  • 54% is bereid veelvuldig buitenlandse opdrachten te vervullen
  • 91% is bereid bij te studeren op kosten van de werkgever in de vrije tijd
  • 40% wil gerust verhuizen naar het buitenland
  • 35% is bereid te verhuizen binnen België
  • 27% is bereid de kinderwens uit te stellen
  • 16% is bereid om meer dan drie uur per dag onderweg te zijn

"Je merkt het, serieuze opofferingen allemaal. De werkende Belg heeft dus veel over van zijn baan", vertelt carrièrecoach Katrin Van de Water. "Maar niet alles. De grens ligt bij het gezin en de mobiliteit. Mensen willen niet dat hun gezin lijdt onder een nieuwe baan. Ook lang onderweg zijn en verhuizen scoren duidelijk minder."

Leven vol banen

Die offers brengen we vaak omdat we promotie of loonsverhoging verwachten. "Misschien is het voor de mensen interessanter om te kijken naar hun persoonlijke ontwikkeling. Waar willen ze zelf naar toe met hun loopbaan en hun leven. Wat maakt hen écht gelukkig, waar zit hun passie. Als mensen dit helder hebben, kunnen ze zelf aan het roer gaan staan van hun eigen loopbaan, en beginnen te sturen. Vaak merk je dan dat dingen veel dichterbij liggen dan ze aanvankelijk dachten, dat het een kwestie is van ‘vragen’. Vragen om die ene opleiding die jouw ogen doet glanzen, vragen om je functie meer af te stemmen op je talenten enzovoort …", aldus Katrin Van de Water.

"Het wordt steeds belangrijker om de ‘medewerkersfilosofie’ achter ons laten, en werk-ondernemer worden. Ik heb het zelf ervaren toen ik als outplacementconsultant de trajecten begeleidde van mensen die gewerkt hadden bij een groot farmaceutisch bedrijf waar jarenlang jobzekerheid heerste. ‘Als je daar kan werken, zit je safe!’. Niet dus. Een baan voor het leven bestaat niet meer, en maakt plaats voor een leven vol banen."

Burn-out soms nodig

Die switch wordt meer en meer gemaakt, merkt Katrin Van de Water in haar praktijk. "Heel veel mensen hunkeren er tegenwoordig naar om vanuit hun hart te gaan leven. Maar mensen cijferen zichzelf nog te veel weg, waardoor een burn-out op de loer kan liggen. En soms is dat blijkbaar eerst nodig: pijn zet aan tot verandering. Of het nu ontslag is, een burn-out of een andere ziekte … In mijn eigen loopbaan maakte ik het zelf meermaals mee. Ik vond het o zo moeilijk om het vertrouwde achter te laten, om uit mijn comfortzone te komen. Ik was zelf lange tijd op zoek naar wat ik echt wou. Ik wilde werken met passie, en richtte uiteindelijk in 2006 mijn eigen bedrijf Passion for Work op. Als carrièrecoach help ik sindsdien hoogopgeleide dertigers en veertigers om hun eigen loopbaan ook zelf in handen te nemen."

(mr) – Meer info: www.passionforwork.net 

23 december 2011

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook