Go for happy
Vorige

1 van 735

Volgende
Volgend artikel:

Hoe ambassadeurs het verschil maken

Mede mogelijk gemaakt door: VDAB

“We denken vaak aan een andere job, maar doen er te weinig mee”

Jobswitch-VDAB-02
Frederik Gulinck (expert VDAB): “Veel mensen geven aan dat ze meer zinvol werk willen doen.”
Frederik Gulinck, arbeidsbemiddelaar van VDAB, dook recent op in het tv-programma Blind Gesprongen. Daar namen vijf mensen ontslag bij hun werkgever en gaven ze hun nieuwe job in de handen van vier experts, onder wie Frederik zelf. Op basis van zijn ervaring weet hij goed wat mensen drijft om van job te veranderen. Of wat hen tegenhoudt. “We zijn als Belgen Europees kampioen in blijven zitten in onze job.”

Zelf kijkt Gulinck met veel voldoening terug op Blind Gesprongen. “Het programma gaf ons, als VDAB, de kans om aan een breed publiek te tonen dat we voor elke Vlaming, zowel werkend als werkloos, iets kunnen betekenen. En dat we daar alle instrumenten voor inzetten. Achter de schermen was ook een heel VDAB-team betrokken”, stelt hij. “Daarnaast was het best spannend. Het blijft televisie: in de realiteit gaan mensen zich nooit blind laten matchen voor een job.”

Net zoals ze in realiteit nooit blind trouwen of een huis kopen. Staat een nieuwe job qua beslissing op hetzelfde niveau als je tv-voorgangers Blind Getrouwd en Blind Gekocht?

Gulinck: “De keuze van een partner en een huis lijkt me toch nog altijd zwaarder. In die zin is van job veranderen gemakkelijker. Tegelijk praten we veel over onze job en vereenzelvigen we ons ermee. Ons werk is belangrijk. Zowel onze vijf kandidaten als hun werkgevers engageerden zich voor een contract van drie maanden. En ze namen sowieso ontslag bij hun vorige werkgever, wat logischerwijs voor best wat stress zorgde. Weet ook dat ze voor een switch van 180 graden gingen: ze kregen een totaal andere job.”

Twee op de vijf bleven in de job die jullie hadden uitgekozen: is dat niet erg weinig?

“Vijf op vijf was voor ons het droomscenario. Maar we zijn blij dat we twee kandidaten goed hebben gematcht. Voor nieuwbakken begrafenisondernemer Jessica bleek de carrièreswitch raak. En ook Fred bleef zijn nieuwe job bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond trouw. Bij de derde kandidaat Elia, die van bediende naar kinderbegeleidster ging, was de werkgever wel bereid om verder in haar te investeren."

"Uiteindelijk was iedereen wel tevreden over zijn of haar deelname. Ook de kandidaten die uiteindelijk geen match hadden, gaven aan heel wat te hebben geleerd: kennis over sociale media, spreken voor een groep of werken in teamverband. Bovendien kwamen ze te weten wat ze wel of niet willen. Twee personen hebben intussen een andere job. Senne, die eerst gids was, werkt nu op de luchthaven als loadmaster. Sana, die bij een bouwfirma werkte, koos voor het onderwijs.”

“Wat ons ook opviel was dat het experiment, als ik het zo mag omschrijven, ook voor de werkgevers erg interessant was. Zij zaten namelijk in een open hiring-formule die ze nog nooit hadden gezien. Wat mij opviel is dat zij zich meer zijn gaan richten op hun bedrijfscultuur en waarden, en minder op de noodzakelijke competenties van de kandidaten.”

CHECK: Ben jij nog blij met je huidige job?

Veranderen we in het algemeen te weinig van job?

“Als het om veranderen van job gaat, staan we onderaan de Europese ladder. Dat is jammer, want jobrotatie zorgt voor langere, gezondere en ook meer leerrijke loopbanen. Waarom we zo honkvast zijn, is moeilijk te zeggen. Mensen durven om diverse redenen het risico niet te nemen, zoals het financiële aspect of hun opgebouwde anciënniteit. We zijn in het algemeen ook te weinig ondernemer van onze eigen loopbaan. Vaak denken we wel aan een andere job, maar doen we er te weinig mee. Weet ook dat je als werkende in een comfortabele positie zit om naar iets anders uit te kijken.”

Continu op zoek naar een betere job: een must?
De 4 experts van Blind Gesprongen

Wanneer is het tijd om van job te veranderen?

“Als je naar de arbeidsmarkt kijkt, lijkt het moment nu geschikt. Er is overal aanbod, ik zou eerder spreken over een knelpuntmarkt dan knelpuntberoepen. Als je het persoonlijk bekijkt, dan raad ik aan om alert te zijn voor alarmsignalen. Als je energieniveau stelselmatig te laag staat. Of erger nog: als je voelt dat je richting een burn-out of bore-out gaat. Kortom, als bepaalde onderdelen van je job niet meer passen."

"Vaak stel ik twee vragen om dit te peilen. De eerste is: zie je jezelf over vijf jaar nog deze job doen? En de tweede, als je een echte switch overweegt: welke job zou je zelfs gratis willen doen? Tegelijk raad ik ook aan om zeker niet te lang te wachten. Bekijk de mogelijkheid van loopbaanbegeleiding, die meestal goedkoop of gratis is én nog te weinig bekend. En maak zeker een dossier aan bij ons als VDAB. Dan heb je een toegangspoort tot al onze diensten. Wij zijn in Europa voorloper in arbeidsmarkt-matching. Onze IT-systemen zijn top, al blijft je eigen inbreng hierbij natuurlijk cruciaal.”

Wanneer van job veranderen? Deze 4 factoren zijn cruciaal

Wat drijft mensen om van job te veranderen?

“Dat is altijd heel persoonlijk. Van de zaken die ik vaak hoor terugkeren, gaat het om loon en work-lifebalance. Dat is een reden om van job te veranderen, maar ook een reden om in je job te blijven. Zo is een mooi loon vaak een reden om in je gouden kooi te blijven zitten."

"Toen ik voor VDAB op stap was met onze tourbus, vielen ook twee andere zaken op. Veel mensen gaven aan dat ze meer zinvol werk wilden doen, meer met mensen wilden werken. Ten tweede wilden ze meer autonomie in hun job: meer invloed op het werk dat ze doen en hier zelf beslissingen over kunnen nemen. Vooral jongen mensen, merk ik, zijn een stuk kieskeuriger geworden als het om hun job gaat. Sommigen streven echt naar het perfecte plaatje.”

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test

De 2 vragen van één miljoen:

  1. Over je huidige job behouden: zie je jezelf over vijf jaar nog deze job doen?
  2. Over je toekomstige (droom)job: welke job zou je zelfs gratis willen doen?

Van werk veranderen - 4 do’s:

  1. Kijk naar loopbaanbegeleiding.
  2. Denk niet aan de eindbestemming van een andere job, maar ga stap voor stap. “Solliciteer: je hebt niets te verliezen.”
  3. Kijk niet alleen naar de inhoud van een mogelijke nieuwe job, maar ook naar het bedrijf en zijn waarden.
  4. Netwerken is altijd een goed idee.

Van werk veranderen - 4 don’ts:

  1. Blijven om de foute reden. “Als mensen een balans opmaken en ze zien vijf redenen om weg te gaan en één om te blijven, neemt die laatste vaak de bovenhand.”
  2. Wachten tot je energieniveau erg laag staat, dan gaat veranderen een stuk moeilijker.
  3. Je vastpinnen op een gewenst loon. “Denk beter in een loonmarge. Sommigen willen nooit minder verdienen, maar wat als je daarmee je droomjob laat schieten?”
  4. Je werkgever negeren: bespreek altijd je ambities met je huidige werkgever of chef.

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

23 juni 2022
Anderen bekeken ook