Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 579

Volgende
Volgend artikel:

“Mensen helpen, dat blijft het mooiste aan de job”

Wat zijn STEM-jobs? Voor wie zijn ze?

STEM
De klassieke opleidingen – zoals Latijn, Wetenschappen-Wiskunde of Economie-Moderne talen – zijn in veel scholen verleden tijd. Tegenwoordig kun je in heel wat onderwijsvormen kiezen voor STEM, een richting die wiskunde techniek en exacte wetenschappen stimuleert.

Heel wat scholen in België bieden tegenwoordig de richting STEM aan, met een waaier aan technologische en exacte wetenschappen die de wetenschappelijke kennis van de leerlingen moet verhogen.

STEM is de afkorting van de Engelse termen Science, Technology, Engineering en Mathematics. Dat zijn exact de dingen die de samenleving van vandaag typeren. Daarom is er nu ook veel meer nood aan mensen met technische of wetenschappelijke profielen, kortweg STEM-profielen.

STEM is nodig

Maar niet alleen het secundair onderwijs biedt de STEM-richtingen aan, ook in het volwassen- en avondonderwijs is de richting populair. En bachelor- en masteropleidingen kunnen aangevuld worden met extra wiskunde, exacte wetenschappen, techniek of ICT.

De bedoeling van STEM? Afgestudeerden een wetenschappelijke of technisch georiënteerde job laten uitoefenen. Met de klassieke opleidingen kregen veel minder werkzoekenden die kans, juist omdat ze te weinig wetenschappelijke kennis hadden.

STEM-jobs

Wie een STEM-richting gevolgd heeft, kan op zoek gaan naar een STEM-job, waarvoor enkel mensen met een STEM-diploma in aanmerking komen. Dat zijn dan vooral de technische, wetenschappelijke of analytische jobs, zoals ingenieur, technieker, onderzoeker, analyticus of programmeur.

STEM dames

Geen jongensrichting

Denk je bij die jobs automatisch aan jongens? Omdat verondersteld wordt dat die meer interesse hebben in wetenschappen dan meisjes? Dat blijkt te kloppen. Microsoft heeft een grootschalig onderzoek gevoerd bij meisjes en vrouwen om te peilen naar de interesse voor de STEM-richtingen. 1002 Belgische meisjes namen hieraan deel. En de resultaten spreken voor zich.

Slechts dertien procent van de Belgische meisjes zegt interesse te hebben voor een STEM-richting als ze geen rolmodel heeft. Is er wel een voorbeeldfiguur of mentor, dan stijgt het aantal met maar liefst 18 procent.

De meisjes noemden Bill Gates en Steve Jobs als voornaamste rolmodellen. Dat toont vooral aan dat het aan Belgische voorbeeldfiguren ontbreekt. Vrouwen werden amper genoemd, behalve de intussen overleden vrouw Marie Curie.

Vrouwelijke bioloog

Uit de studie blijkt dus dat meisjes wel degelijk interesse hebben in de STEM-richtingen, want 42 procent van de meisjes mét een rolmodel, gaf aan dat ze het later wel ziet zitten om als bioloog of fysicus aan de slag te gaan. Het ontbreekt het dus alleen aan goede voorbeelden. Hopelijk komt daar snel verandering in!

(dt/em)

12 september 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook