Het brede aanbod van thuiszorgdiensten: van poetsen bij ouderen tot huiswerkbegeleiding bij kinderen
Er bestaat een brede waaier aan thuiszorgdiensten voor iedereen die wil 'zorgen voor' iemand...
De dienstencheque is een betaalmiddel waarmee je een werknemer van een erkende onderneming kan betalen voor huishoudelijk werk. De toegelaten activiteiten zijn nauwkeurig omschreven. Het gaat om werk in de privésfeer bij de gebruiker thuis of buitenshuis: onder meer schoonmaken, wassen, strijken, boodschappen doen en het vervoeren van mensen met beperkte mobiliteit. Deze jobs werden vroeger vaak “in het zwart” gedaan.
Het is een systeem dat door de overheid gesubsidieerd wordt. Als gebruiker van dienstencheques krijg je hierdoor een belastingvermindering en de werknemer kan werken in een volwaardig statuut met een vast maandloon.
Welke dienstencheques je precies gebruikt, hangt af van je hoofdverblijfplaats. Woon je in Vlaanderen? Dan bestel je Vlaamse dienstencheques. Gebruikers die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of het Waalse Gewest wonen, moeten Brusselse of Waalse dienstencheques aankopen.
Wat mag je huishoudhulp wel/niet doen: een overzicht
Als individuele gebruiker kan je jaarlijks 400 cheques aan 9 euro per stuk bestellen. Wil je meer dan 400 dienstencheques aankopen, dan betaal je 10 euro per stuk vanaf de 401ste cheque. Gezinnen kunnen jaarlijks 800 dienstencheques aan 9 euro per stuk bestellen. Zij betalen 10 euro vanaf de 801ste cheque.
Let wel: individuele personen kunnen per kalenderjaar maximaal 500 dienstencheques bestellen. Voor gezinnen gaat het om maximaal 1000 stuks.
Extra: Alles wat je moet weten over ecocheques
De aankoop van een Vlaamse dienstencheque kost 9 euro. Hiermee betaal je 1 uur huishoudelijk werk. Daarenboven geniet je nog van een belastingvermindering van 20% op de 198 eerst bestelde dienstencheques. De werkelijke kost voor een dienstencheque komt zo op 7,2 euro.
Het kost 9 euro om een Brusselse dienstencheque aan te kopen. De belastingvermindering bedraagt 1,5 euro op elk van de 172 eerst aangekochte dienstencheques per persoon. Een dienstencheque kost dus in werkelijkheid maar 8,5 euro.
Ontdek: Wat zijn maaltijdcheques?
De cheques kunnen enkel tijdens hun geldigheidsduur gebruikt, omgeruild of terugbetaald worden. Deze datum staat op je papieren dienstencheques gedrukt, bij elektronische dienstencheques kan je dit vinden in je elektronische portefeuille.
Belangrijk om te weten: vanaf 1 juni 2025 zal het niet meer mogelijk zijn om papieren dienstencheques te kopen. De dienstencheques worden dan volledig digitaal.
Op zoek naar een job als huishoudhulp? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
(mr/lm) - Bron: Vlaanderen.be
7 september 2024Er bestaat een brede waaier aan thuiszorgdiensten voor iedereen die wil 'zorgen voor' iemand...
Ecocheques vinden vaker hun weg naar de loonbrieven van medewerkers. Wij zetten de cijfers op een rijtje.
De voorbije 5 jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10,5% toegenomen. Al is er een groot verschil in functie en statuut.
Een voordeel in natura kan een mooie aanvulling zijn naast je maandelijkse loon. Maar kun je hier effectief mee betaald worden? En hoe wordt het belast?
1,8 miljoen loontrekkenden krijgen jaarlijks tot 250 euro aan ecocheques. Wat is daar nu zo eco aan? En wat kun je er allemaal mee kopen?
Heb je je handen meer dan vol met je job en/of gezinsleven? Dan is een huishoudhulp met dienstencheques superhandig.
Bijna de helft van de werknemers ontvangt ecocheques. Vaak is het uitzoeken waar je die kan gebruiken. Zeker nu de Nationale Arbeidsraad nieuwe labels invoerde.
Voor jongeren is het aanbieden van maaltijdcheques van doorslaggevend belang bij het wel of niet aannemen van een job… en daar hebben ze een goede reden voor.
De waarde van de maaltijdcheque blijft al sinds 2016 steken op 8 euro. Uit veel hoeken klinkt weerstand, want het leven wordt elke dag duurder...