40 alternatieven voor een staking
Of een staking - behalve hinder voor de gewone man in de straat - altijd het gewenste effect heeft, is nog maar de vraag. Er bestaan ook alternatieven.
‘Staken’ betekent dat werknemers collectief het overeengekomen werk neerleggen als drukkingsmiddel t.a.v. de werkgever of derden om een verbetering van de werkomstandigheden te bekomen.
Hoewel het stakingsrecht niet uitdrukkelijk is bepaald in het Belgisch recht zijn de gevolgen ervan op een aantal punten geregeld. Onze rechtspraak heeft echter al meermaals het recht op staken uitdrukkelijk erkend.
Grenzen uitoefening
Dit recht kan uiteraard niet onbeperkt uitgeoefend worden. Bij de uitoefening van het stakingsrecht houden zowel werkgevers als werknemers best rekening met de grenzen ervan. In 2002 werd hierover een herenakkoord (= gentlemen’s agreement) tussen de werkgevers en vakbonden gesloten.
In dit kader werd afgesproken dat de vakbonden:
Werkgevers hebben er zich toe verbonden:
Aangezien staken als een recht erkend wordt kan de werkgever in principe de stakende werknemer niet dwingen het werk te hervatten. In welbepaalde gevallen kan hij wel personeel opvorderen. Personeel kan enkel opgevorderd worden voor prestaties van algemeen belang (vb. ziekenhuispersoneel) of voor minimumprestaties. Dit zijn prestaties die noodzakelijk zijn om sommige dringende werken uit te voeren. De werkgever beslist hierover niet zelf. De beslissing wordt genomen ofwel door bevoegd paritair comité ofwel door de minister.
De werknemers mogen geen feitelijkheden (vb. gewelddaden, schade aanrichten) begaan in geval van staking.
Voor de staker
Voor de staker is er geen recht op loon tijdens de stakingsperiode. Desgevallend zal hij een stakingsvergoeding kunnen bekomen via zijn vakbond, als het om een wettelijke staking gaat tenminste. De stakingsvergoeding start bij 30 euro per dag (150 euro per week) en verhoogt hoe langer de staking duurt.
Voor de werkwilligen
Zijn volgende voorwaarden voldaan en raak je niet op het werk, dan is je baas wel verplicht je loon uit te betalen:
Je bent op tijd je werk geraakt, maar je kan niet werken door een staking. Bijvoorbeeld door een stakingspiket aan je bedrijf of bedrijventerrein, of door een staking van de firma die jullie grondstoffen moet aanleveren. In dat geval heb je geen recht op loon. Op die manier kunnen stakers zich niet fake aanmelden om te werken en loon ontvangen.
Je werkgever moet je wel op geen enkele manier aan het werk kunnen zetten, want ook als je andere taken doet dan normaal, moet je betaald worden.
De staking rechtvaardigt dus niet dat je geen arbeidsprestaties verricht. Een werknemer die geen oplossing vindt of zich liever niet verplaatst, kan een vrije dag vragen (wettelijke vakantie, inhaalrust). Een werknemer voor wie dit praktisch mogelijk is, kan ook vragen om een dag aan telewerken te doen. Voor deze twee alternatieven is uitdrukkelijke toestemming vereist.
Voor de werkwilligen is er in uitzonderlijke gevallen eventueel een recht op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen ten laste van de RVA. Dit geldt enkel voor stakingen die erkend worden door het Beheerscomité van de RVA. Bovendien mag de werknemer niet tot dezelfde arbeidseenheid van de stakers behoren en mag hij geen belang hebben bij de inwilliging van de eisen van de stakers.
Ism. SD WORX.
2 augustus 2019Of een staking - behalve hinder voor de gewone man in de straat - altijd het gewenste effect heeft, is nog maar de vraag. Er bestaan ook alternatieven.
Welke impact heeft staken op ons loon als we niet op het werk geraken door een staking? Jobat vertelt je er alles over.
Een staking creëert vaak onduidelijkheid en onzekerheid bij werknemers én werkgevers. Wat zijn de rechten en plichten waar iedereen zich aan moeten houden?
'Natuurlijk vind ik het onverantwoord dat vakbondsleiders een pas onderhandeld en wankel akkoord onder vuur nemen', aldus professor Anseel. Zijn mening?
Een op de twee werknemers heeft al eens gestaakt. Vier op de tien zouden het opnieuw doen. Dat blijkt uit een enquête van Jobat bij 3.870 werknemers.
Jenti werkt als social media editor bij de MIVB: “Dankzij mijn huidige job leer ik de stad pas echt kennen”
Zie jij een carrièreswitch naar de zorg wel zitten? Via #kiesvoordezorg kan je studeren voor een zorgopleiding en krijg je meteen een contract.
Werknemers die vol passie praten over hun job en hun bedrijf: welke werkgever is daar niet gelukkig mee?
Als geld écht gelukkig maakt, dan moeten deze 10 mensen wel extreem gelukkig zijn. Reden: volgens Forbes zijn het momenteel de 10 rijkste mensen ter wereld.