De OTC-optie als extralegaal voordeel: een voorbeeld
Stel dat een werkgever 500 OTC-opties aankoopt voor zijn manager. De opties kosten 50 euro per stuk en geven de manager het recht om aandelen te kopen ...
En die zou de bonus wel eens als gewoon loon kunnen aanzien als je er wat al te roekeloos mee omspringt, met alle gevolgen van dien.
Consultants adviseren dan ook om niet te overdrijven met bonussen die worden uitbetaald onder de vorm van OTC-opties. Een kaderlid dat als bonus OTC-opties ontvangt ter waarde van drie keer zijn jaarloon, zou wel eens tegen de lamp kunnen lopen, waarschuwen specialisten.
Bovendien is het ook het veiligst om de opties niet te snel te verkopen. De belastingadministratie heeft onlangs laten verstaan dat je minstens één jaar moet wachten voor je de opties verkoopt. Maar dat hoeft natuurlijk niet per se nadelig te zijn. Want langer wachten, kan ook een grotere meerwaarde opleveren.
10 juli 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Stel dat een werkgever 500 OTC-opties aankoopt voor zijn manager. De opties kosten 50 euro per stuk en geven de manager het recht om aandelen te kopen ...
OTC-opties - letterlijk vertaald als 'over de toonbank'-opties - worden uitgegeven door financiële instellingen op een sicav of een beleggingsfonds, en kennen momenteel een groot succes.
Belgen zijn verknocht aan de gsm, maaltijdcheques en andere extralegale voordelen die ze van hun werkgever bovenop hun loon krijgen. Zozeer dat zelfs in crisistijd bedrijven niet aan deze extra’s raken. Integendeel: extralegale voordelen zitten in de lift. Maar de fiscus kijkt nauwlettend toe.
Niet iedereen vindt even gemakkelijk de weg naar een geschikte job. Aan de andere kant staan werkgevers meer dan ooit voor een groeiend probleem: hoe vinden ze personeel te midden van een krappe arbeidsmarkt? Meer focus op inclusie en diversiteit zou wel eens (een deel van) het antwoord kunnen zijn.
We vroegen aan Marco Bouman (51) hoeveel hij verdient en wat zijn job als online groeiconsultant precies inhoudt...
Meer dan de helft van de jonge student-ingenieurs gaat al in april van hun laatste studiejaar actief op zoek naar een baan.
Een tiental verschillende profielen van verkopers staan op de lijst van knelpuntberoepen van VDAB. Waarom is verkoper zo’n knelpuntberoep?
Je gaat graag werken, maar je partner is niet zo enthousiast over je job. Wat moet je dan doen: van werk veranderen of je lief buiten zetten?
Evi kon al van verschillende werkuitdagingen proeven bij Colruyt Group, vandaag is ze HR-teammanager.