Studentenjob
Vorige

1 van 73

Volgende
Volgend artikel:

4 cruciale vragen over studentenjobs

Wat zegt je studentenjob over je toekomstige échte job?

studentenjob koffiebar
De zomerse terrasjes lopen vol en daarmee verschijnen ook de jobstudenten in het straatbeeld. Zijn dit allemaal potentiële horeca-uitbaters, of zegt een studentenjob niets over hun latere échte job?

Van alle jobstudenten ouder dan 15 jaar doet slechts één student op vijf werk in het verlengde van zijn studies. Dat blijkt uit een studie van Randstad bij 1.000 studenten tussen de 15 en 25 jaar met een betaalde vakantiejob.

“De resultaten bieden stof tot nadenken”, zegt Jacques Hermans, woordvoerder van Randstad. “Studenten en hun werkgevers laten duidelijk kansen liggen. Onze praktijkervaring leert dat die cijfers uit ons onderzoek van 2008 vandaag nog niet echt veranderd zijn. Een vakantiejob is en blijft voor een student nochtans een ideale opportuniteit om (een eerste) werkervaring op te doen. De student zou een vakantiejob dus optimaal kunnen benutten door er een te kiezen in functie van zijn studies: zo doet hij praktijkervaring op en bereidt hij zich voor op zijn latere loopbaan.“

Loon belangrijker dan jobinhoud

Maar net daar knelt het schoentje. “Uit een vorige Randstad-studie bleek dat studenten bij de keuze van hun vakantiejob meer belang hechten aan het loon dan aan de jobinhoud. Het hoofdmotief om de handen uit de mouwen te steken is snel relatief veel geld te verdienen en dit nadien uit te geven aan zaken zoals een gsm, uitgaan of vakantie”, aldus Hermans.

Dat is niet echt vreemd: de overgrote meerderheid van de Belgische studenten werkt nog steeds één maand tijdens juli, augustus of september. “Deze gewoonte maakt dat de periode waarin de studenten geld moeten verdienen erg gebald is en het gevoel leeft dat ze in die periode hun slag moeten slaan. Dat zorgt ervoor dat een job in lijn met hun studies geen prioriteit is. Jobstudenten leren nochtans snel en veel, wat maakt dat een juiste keuze van hun vakantiejob een rendabele investering zou zijn voor hun latere loopbaan. Daarom ook dat stages op de arbeidsmarkt zo kostbaar zijn voor jongeren”, vervolledigt Hermans.

ONTDEK: Hoeveel kan en mag een student verdienen?

Kansen

Ook de werkgever laat kansen liggen. “Eerst en vooral speelt het jobaanbod aan werkgeverszijde een belangrijke rol. 77% van de studenten geeft aan dat ze zouden opteren voor een job in lijn met hun studies als ze daar de keuze zouden toe hebben. Nochtans is een jobstudent ook voor bedrijven de ideale gelegenheid om een potentiële werknemer voor zich te winnen."

"Studenten die nooit gewerkt hebben, dat zie je meteen. Het is een kwestie van ‘weten hoe je de zaken aanpakt’. Gemotiveerde krachten worden dan ook al heel snel door werkgevers opgemerkt. Sommige bedrijven bieden hen een contract aan om tijdens het jaar te komen werken, bijvoorbeeld op zaterdag. De beste werkkrachten maken voor een organisatie immers het verschil.”

E-GIDS: Klaar voor je eerste job!

(mr)

12 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook