6 tips om 'nee' te zeggen tegen extra werk
Neen, een keer “nee” zeggen tegen je collega op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen...
Er is een verschil tussen lang werken en efficiënt werken. Het is niet altijd zo dat diegenen die het langst op kantoor blijven, ook het meest productief zijn.
Wanneer je het gevoel krijgt dat je enkel langer moet blijven om een goede indruk na te laten, ben je natuurlijk fout bezig. Als dat het geval is, kan je dit het best op een formele of informele teammeeting open met jouw collega’s bespreken, zonder echter iemand te beschuldigen. Tracht dan tot de kern van het verhaal te komen en de oorzaak bloot te leggen. Veel hangt natuurlijk af van de bedrijfscultuur en het zal niet eenvoudig zijn om dit te doorbreken.
Niet harder maar slimmer werken: 6 tips
Het is een ander verhaal wanneer het echt zo druk is dat je het werk niet gedaan krijgt binnen de tijd waarvoor je wordt betaald. Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door een piek in het werk waardoor iedereen een tandje moet bijsteken. Maar wanneer dit zich continu manifesteert, verwijst het overwerk naar een structureel probleem en kan je dit het best met je leidinggevende bespreken. Idealiter ga je op zoek naar een constructieve oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is.
Lees ook: De 5 beste tips om overwerk te voorkomen
(Met dank aan Ilse Claes, arbeidspsychologe)
Neen, een keer “nee” zeggen tegen je collega op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen...
Het is een klassieke vermelding in veel jobadvertenties: ‘Je hebt geen 9- tot-5-mentaliteit.’ Maar heel wat kandidaten kunnen zo’n 9-to-5-aanpak wél waarderen.
Wat als ouders op de werkvloer voorrang krijgen bij het toekennen van verlof in de schoolvakanties? En wat als je als vrijgezelle collega overuren moet maken?
Je job mag jou dan wel grenzeloos veel arbeidsvreugde en zelfontplooiing opleveren, toch is het belangrijk dat je op tijd en stond je grenzen aangeeft...
Systematisch overwerken kan stress, moeheid en tegenzin opleveren. Met deze tips vermijd je de negatieve effecten van overmatig overwerk.
Overuren... slechts 9% van de Vlamingen blijft ervan bespaard. Daar tegenover: bijna de helft van de Vlamingen (46%) maakt er minstens wekelijks.
In bepaalde omstandigheden kan overwerk een noodzakelijk kwaad zijn. Maar wat als je vele overuren als vanzelfsprekend beschouwd worden?
Stel: je hebt er een shift opzitten maar je collega die je moet aflossen, kan niet komen werken. Mag je baas eisen dat jij ook die shift voor je rekening neemt?
Hoe zit het met overuren als telewerker? Kun je betaald worden voor overwerk als je van thuis uit werkt?