Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1074

Volgende
Volgend artikel:

5 tips om je kantoor aantrekkelijker te maken

Wat vinden Gen Z en millennials belangrijk op het werk?

Gen Z en millenials kantoor lachen
Over de integratie van millennials en Gen Z’ers op de arbeidsmarkt is al heel wat inkt gevloeid. Maar hoe zit het nu écht? Wat vinden ze belangrijk? En hoe voelen ze zich op de werkvloer? Tijd voor een stand van zaken.

Jonge generaties aan het werk

De toekomst is aan de jeugd! En laat dat nu net de millennials en de Gen Z’ers zijn. Net als alle voorgaande generaties hebben ook zij hun eigen dromen en favoriete manier van werken. Dat ze streven naar flexibiliteit, een evenwichtige werk-privébalans en de nodige autonomie was al langer bekend.

Dat ze zich helemaal thuis voelen in de digitale wereld ook. Maar voelen ze zich ondertussen al thuis op de werkvloer? Een recent onderzoek van consultancybureau Deloitte zorgt alvast voor verheldering… en een opvallende vaststelling.

Lees ook: Welke eisen stelt Gen Z aan de werkgever?

Gen Z’ers versus millennials: tevredenheid

Eerst het goede nieuws. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat 2 op de 3 jongere werknemers - zowel Gen Z’ers (75%) als millennials (73%) - een goed gevoel overhouden aan hun job. Het werk dat ze uitvoeren geeft hen de zingeving en impact waar ze zo naar streven.

Ook de carrièrekansen en de mogelijkheid om hun vaardigheden verder te ontwikkelen maakt hen duidelijk gelukkig. Hierbij valt op dat Gen Z’ers vooral levenslang leren belangrijk vinden en dat millennials zich eerder focussen op een doordacht carrièreplan op lange termijn.

Gen Z gaat voor jobinhoud, sfeer en… een flinke pree

Gen Z’ers versus millennials: stresstest

Ondanks alle inspanningen blijven beide generaties toch nog altijd worstelen met stress op het werk. Vooral millennials (59%) voelen zich vaker bang of gestrest dan Gen Z’ers (44%). Mogelijke oorzaken zijn negatief of zelfs toxisch leiderschap, weinig begrip op het werk, te lange werkdagen of te krappe deadlines.

Ook het gebrek aan steun en begrip is een pijnpunt, of zo ervaren ze het toch: bijna 1 op de 3 jonge werknemers (34% Gen Z’ers en 30% millennials) voelt zich duidelijk niet gehoord en gesteund door de baas. Zelfs erover praten voelt voor sommigen al ongemakkelijk, cringe en awkward tegelijk (30% Gen Z’ers en 32% millennials).

Gen Z’ers versus millennials: inclusief diversiteit

Een diverse en inclusieve werkvloer waar iedereen zichzelf kan zijn, is voor beide generaties een absolute must. Bedrijven die zich daar niet aan houden, zijn voor zowel Gen Z’ers als millennials triggers en rode vlaggen om op zoek te gaan naar een andere werkgever.

Meer aandacht voor diversiteit: dit zijn de drijfveren

Gen Z’ers en GenAI: niet altijd van harte

Van een generatie die bijna letterlijk is opgegroeid met een smartphone in de hand, zou je kunnen verwachten dat ze nieuwe technologische snufjes blindelings omarmen. Toch blijkt dat niet altijd zo te zijn. Generatieve Artificiële Intelligentie (GenAI) bijvoorbeeld mag dan wel het nieuwe normaal lijken, niet iedereen voelt er zich even vertrouwd mee.

Slechts 1 op de 4 Gen Z’ers (27%) en 1 op de 5 millennials (18%) geven aan dat ze deze technologie redelijk tot goed onder de knie hebben. Ze maken er voorlopig ook nog niet zo veel gebruik van tijdens het werk: slechts 1 op de 4 Gen Z’ers (27%) en 1 op de 3 millennials (34%) maken er regelmatig gebruik van, dit in tegenstelling tot 1 op de 2 Gen Z’ers (50%) en millennials (47%) die het amper gebruiken tijdens het werk.

Opvallend: wie het wel regelmatig gebruikt, ziet er vooral heel wat voordelen in, zoals meer vrije tijd en een betere werk-privébalans. En laat dat nu net enkele van hun welbekende streefdoelen zijn.

Extra: Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

(fd)

11 december 2024
Anderen bekeken ook