Hoe 'Vertel eens iets over jezelf' beantwoorden met een simpele formule
‘En, vertel eens iets over jezelf.’ Het is de simpelste vraag ooit, en toch is de kans groot dat je niet meteen een antwoord klaar hebt.
“Zeker in Vlaanderen lijken mensen het veel aangenamer te vinden om hun negatieve eigenschappen op te sommen, dan om hun positieve kwaliteiten eruit te lichten. Alsof je de meest arrogante mens op aarde bent wanneer je nog maar durft te stellen dat je redelijk goed bent in je job”, aldus Baert, die als professor arbeidseconomie het boek schreef samen met welzijnexpert Ann De Bisschop.
Online solliciteren: tips & tricks
Hoe reageer je dan op (strik)vragen die gericht zijn op je mindere kanten? Baert verwijst naar loopbaancoach Lucie Ruebens, die benadrukt dat elke minder goede kwaliteit vertrekt vanuit iets positiefs. En dat je dus helemaal niet bang hoeft te zijn voor dergelijke vragen.
Wie neigt naar perfectionisme, is bijvoorbeeld té georganiseerd. Maar georganiseerd werken is op zich wel positief. Wie geen grenzen kan stellen, wil té sterk bemiddelen, op zich ook niet slecht. Wie moeilijk in teamverband werkt, is misschien té zelfredzaam, maar ook dat is in se een positieve eigenschap. “Je kunt je mindere kwaliteiten zo kaderen”, raadt Ruebens aan. “Zo grijp je meteen de kans om enkele van je competenties te benoemen.”
CHECK: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?
Ook deze klassieker is niet vanzelfsprekend voor veel sollicitanten: ‘Vertel eens iets over jezelf?’ Tja, wat moet je daarop zeggen? “Voor je aan je hoofd gaat krabben, kun je je twijfel beter formuleren door de vraag terug te kaatsen: ‘Wat wilt u weten?’ Laat de vragensteller nu maar uit zijn of haar tent komen”, is het advies van Stijn Baert.
Lees ook: Hoe antwoorden op deze 5 sollicitatievragen?
Lucie Ruebens drukt haar coachees altijd op het hart om tijdens een sollicitatiegesprek zelf vragen te stellen. Als je dat respectvol en rustig doet, kan dat perfect.
Bijvoorbeeld: wie zijn je teamgenoten en kun je die ontmoeten? Hoe ziet de werkplek eruit? En misschien polsen naar de bedrijfscultuur, door te vragen hoe de collega’s lunchen? Of zelf: hoe gaat de organisatie om met mensen die uitvallen met een burn-out? “Mogelijk denk je nu: dat durf ik niet! Maar waarom niet? Je hebt er niets mee te verliezen, integendeel”, raadt ze aan.
Ontdek: 50 relevante vragen die je kan stellen tijdens je sollicitatiegesprek
(William Visterin) - Je werk of je leven?! Tips & tricks om geluk te vinden in je job - Stijn Baert Ann de Bisschop, 9789463376983, 2023, 320 pagina's
8 december 2023‘En, vertel eens iets over jezelf.’ Het is de simpelste vraag ooit, en toch is de kans groot dat je niet meteen een antwoord klaar hebt.
Uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Dat is een goed teken. Lees verder voor enkele handige tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen.
Lijkt het alsof de ideeënput leeg is? Dan kan het weleens zijn dat er enkele fundamentele talenten ontbreken binnen het team …
Competenties omvatten gedrag, kennis en vaardigheden, kortom: je sterke eigenschappen. Werkgevers hechten daar soms meer waarde aan dan aan je opleiding ...
2023 werd door de Europese Commissie uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vaardigheden. Maar welke specifieke vaardigheden heb je nodig op de werkvloer?
De hard en soft skills, die kennen we al. Maar intussen zijn ook de mad skills aan een opmars bezig. Een trend die uit Silicon Valley komt overwaaien...
Al te veel sollicitanten gaan onvoorbereid naar een interview, en dat kan je de job kosten. Hoe beantwoord je best deze 5 veelvoorkomende vragen?
Uiteraard kan je tijdens of na je sollicitatiegesprek zelf vragen stellen. Je kan bv. polsen naar de bedrijfscultuur. Maar je kan het ook via een omweg doen.
Nu al zenuwachtig voor je volgende sollicitatiegesprek? Een tip: zelf vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek, maakt altijd een goede indruk.