Collega's doen niets tegen pesten op het werk
Waarom doen collega's zo weinig aan pestgedrag op het werk? Dat blijkt te komen door boosheid of door angst. Arbeidspsychologe Roelie Mulder zocht het uit.
Dit gedrag uit zich in feiten, woorden, bedreigingen, handelingen, gebaren of geschriften die de persoonlijkheid, waardigheid of fysieke of psychische integriteit van een werknemer bij de uitvoering van zijn job aantasten.
Door het gedrag breng je de job van je collega in gevaar of creëer je een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving.
In het geval van pesterijen moet het wel om terugkerend gedrag gaan. Voorbeelden zijn: het slachtoffer isoleren door hem te negeren, apart te houden van zijn collega's, zijn werkinstrumenten geleidelijk af te nemen, enzovoort.
Er zijn ook nog andere veel voorkomende pesterijen. Je collega’s kunnen je voortdurend onderbreken, roddelen, je kleineren, je uitlachen, je beledigen, je in diskrediet brengen, bedreigen, je onder druk zetten, jouw persoonlijke bezittingen wegnemen, je bestanden wissen, jouw taken afnemen, je nutteloze taken laten uitvoeren of taken laten uitvoeren die helemaal niet met de functie overeenstemmen, kritiek geven op je religieuze overtuiging of afkomst, enzovoort.
Lees ook: Wat zijn de grootste oorzaken van pesten?9 augustus 2019
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Waarom doen collega's zo weinig aan pestgedrag op het werk? Dat blijkt te komen door boosheid of door angst. Arbeidspsychologe Roelie Mulder zocht het uit.
Hoewel bijna de helft van de Belgische werknemers in 2020 door de coronacrisis telewerkte, is het aantal conflict- en pestgevallen op de werkvloer niet significant gedaald...
Gaat jouw bloed wel eens koken door een collega? Neem dan de tijd om af te koelen, want zo'n ruzie kan verstrekkende gevolgen hebben...
Medewerkers zijn gelukkig op de werkvloer wanneer ze kunnen rekenen op medeleven, collegialiteit en open communicatie. “Goedemorgen!"
Of je nu zelf gepest wordt, iemand kent die gepest wordt of zelf ooit gepest hebt. Iedereen krijgt er wel mee te maken. Maar wat is de grootste oorzaak?
#metoo veranderde de manier waarop men keek naar ongewenst gedrag op de werkvloer. Wanneer komt grensoverschrijdend gedrag het meest voor?
Steeds vaker krijgen werknemers het gevoel dat ze slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Een op drie beweert hier ondertussen geconfronteerd mee te zijn. Het hoogste cijfer in tien jaar.
We hopen allemaal één ding: dat we erbij horen. In de sportclub, bij de schoonfamilie, bij de vrienden maar ook op het werk. En toch is dat niet iedereen gegund.
Werk je niet automatisch op je baas zijn zenuwen? Wel, dan kan je het leren. Van de CIA.