Collega's
Vorige

1 van 599

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Wat te doen tegen lawaaihinder op kantoor?

Lijkt jouw kantoor soms ook op een tuin van zoemende apparaten, piepende gsm’s en roezemoezende collega’s? Schakel eens een zingende vogel in om het lawaai tegen te gaan.
#

Het geluid in ‘kantoortuinen’ is vaak een ergernis. Sommigen wennen er meteen aan en anderen vinden het oorverdovend. Ronkende printers, borrelende koffieapparaten en zoemende tl-lampen stellen ons concentratievermogen danig op de proef. Een lawaaierige omgeving verlaagt de productiviteit, zorgt voor meer stress en leidt uiteindelijk zelfs tot meer ziekteverzuim.

Maar geen nood, er zijn manier om het hinderlijke geluid te omzeilen en deze lawaaierige omgeving om te vormen tot productieve en creatieve ruimtes.

Zingende vogels

Julian Treasure, geluidsgoeroe en auteur van het boek Sound Business, wijst op mogelijke stoorzenders en reikt oplossingen aan. Productiviteitsverlies verschuilt zich vaak in kleine hoekjes, zo duidt hij aanhoudend rinkelende telefoons en ander telefoonverkeer aan als een terugkerende ergernis. “Iemand horen praten terwijl je schrijft of leest, doet de productiviteit met maar liefst 36 % dalen,” zegt Treasure.

Met zijn bedrijf The Sound Agency adviseert hij dan ook grote organisaties zoals Nokia, Unilever en luchthavenoperator BAA. Voor BAA installeerde hij een soundscape met zingende vogeltjes op het vliegveld van Glasgow. Een succes, want de ervaring van bezoekers en werknemers steeg maar liefst met 10%, net zoals de winkelverkoop.

Maar het hoeft allemaal niet zo extreem natuurlijk. Zachte vloerbekleding, planten, geluidsabsorberende plafondtegels en goede isolatie kunnen al heel wat van het geluid absorberen.

Toch blijft Treasure tijdens zijn Tedtalks zijn gouden tip benadrukken: “Luister naar het geluid van zingende vogels.” Hij belooft dat dit de productiviteit kan verdrievoudigen. Waarom precies? Omdat onze instincten ons vertellen dat we veilig zijn als vogels zingen. Hij noemt het de ‘alarmklok van de natuur’. Het maakt ons kalm en alert.

Stiltekamers

Volgens Susan Cain, auteur van het boek QUIET: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, draait het allemaal om balans. Ze wijst op het feit dat extraverte en introverte werknemers verschillende soorten omgevingen appreciëren. Een extravert persoon is op zijn best in een omgeving met veel sociale stimuli, terwijl een introvert floreert in een eerder stille atmosfeer.

Daarom gelooft Cain in een gemixte werkplek waar zowel ruimte is voor mensen met een overheersend extravert karakter als werknemers met een introvert kantje. “Ik geloof absoluut dat onze kantoren inspirerende, casual café-achtige plekken kunnen zijn waar veel interactie kan plaatsvinden. Maar we hebben ook veel meer privacy op het werk nodig, evenals vrijheid en autonomie.”

Daarvoor ontwierp zij de zogenaamde ‘stiltekamers’ waar werknemers op hun gemak alleen kunnen zijn en in alle stilte hun creativiteit kunnen stimuleren. In deze kamers dringt geen lawaai door, licht en geluid kan je zelf afstellen en je bent grotendeels afgescheiden van de rest van het kantoor.

Koffiebar inspiratie

Ravi Mehta, hoofdonderzoeker bij een studie omtrent het effect van geluid bij de Universiteit van Illinois, ziet minder in de verheerlijking van stilte. Zijn team ontdekte dat het gemurmel van een koffiebar juist creativiteit stimuleerde. Inmiddels is er, geïnspireerd door het onderzoek, ook de site Coffitivity, waar je bijvoorbeeld gratis het geluid van een espressomachine kan downloaden om creativiteit te boosten.

De koffiebargeluiden mogen dan wel brainstorms inspireren, ze zijn niet goed voor de concentratie. Voor een kantoor wordt volgens Arbo-richtlijnen het geluidsniveau op 45 decibel gesteld. Dus ook geen absolute stilte, want juist in een heel stil kantoor is er altijd wel een geluid dat ons stoort. Ook dat is een gevolg van onze oerinstincten. In zijn boek Discord: the story of noise schrijft Mike Goldsmith, doctor in de astrofysica en voormalig hoofd akoestiek van de Britse National Physical Laboratory, dat we eigenlijk nog altijd als dieren in het bos zijn die de oren spitsen als er een onverwacht geluid opduikt of juist als er een bepaald geluid ontbreekt.

Koptelefoons

Koptelefoons lijken de oplossing voor zij die privacy en volledige geluidscontrole willen. Maar koptelefoons kunnen ook een negatief effect hebben op de hersenactiviteit. Muziek verbetert het humeur, maar zowel geliefde als gehate muziek beïnvloedt de prestatie van de werknemer negatief, vergeleken met gewoon werken in stilte. Eentonige deuntjes, liefst ook zonder tekst, zijn het minst hinderlijk, variatie leidt tot concentratieverlies.

Voor optimale concentratie dus best een kanarie op kantoor installeren en de hiphop achterwege laten. Tsjilp-tsjilp …

(sjv) 

25 juli 2014
Anderen bekeken ook