7 op de 10 krijgt loonbrief digitaal
Eind 2019 kregen bijna zeven op tien van de werknemers (67%) hun loonbrief digitaal. Al verschilt het tussen arbeiders en bedienden.
Een loonfiche bestaat uit verschillende elementen. Naast je brutoloon vind je er ook je belastbaar loon en RSZ bijdrage op terug. Om uiteindelijk tot je nettoloon te komen moet je ook nog eens met de bedrijfsvoorheffing rekening houden. We lichten hieronder de belangrijkste elementen van je loonfiche toe.
De vertrekbasis voor de loonberekening is het totale brutoloon. Dat is de som van alle loonelementen vóór sociale en fiscale inhoudingen. De loonbrief onderscheidt alle onderdelen van het brutoloon: loon voor normale prestaties, loon voor betaalde afwezigheden (vakantie, feestdagen, inhaalrustdagen, ziekte, arbeidsongeval, …), maar ook toeslagen voor overuren, voordelen in natura, premies of bonussen, commissieloon, verbrekingsvergoeding bij ontslag.
Op je loonfiche vind je ook je RSZ-bijdrage. Door van het brutoloon RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid)-bijdragen af te houden, bekom je het belastbaar loon. Deze afhoudingen worden gebruikt om enerzijds arbeiders en bedienden die niet werken een vervangingsinkomen te verschaffen (ziekte, werkloosheid, pensioen, beroepsziekte) en anderzijds voor kinderbijslagen en verzekering gezondheidszorgen. Voor arbeiders moet de werkgever ook een bijdrage betalen voor de jaarlijkse vakantie. De RSZ-bijdrage van de werknemers is 13,07% van het brutoloon. Hierop zijn een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor bepaalde jobstudenten en lage lonen. De RSZ-afhouding van arbeiders wordt berekend op 108% van het brutoloon (dit als compensatie, omdat er geen RSZ wordt afgehouden op het enkel vakantiegeld).
Het brutoloon verminderd met de RSZ-bijdrage, wordt aangevuld met eventuele loonelementen vrij van RSZ, om het totale belastbaar loon te bekomen.
Ook op andere voordelen zoals bv. eindejaarspremies, toeslag voor overuren, gewaarborgd loon bij ziekte, opzegvergoedingen, ..., zijn bijdragen verschuldigd. Voordelen die niet in geld maar in natura worden toegekend (bv. gratis huisvesting), zijn eveneens loon. Normaal betaalt de werkgever het loon. In sommige gevallen wordt een gedeelte van het loon (bv. een eindejaarspremie) betaald door een fonds opgericht binnen een sector. Ook op dat loon zijn bijdragen verschuldigd.
Je loonfiche toont ook de bedrijfsvoorheffing. Op jouw totaal belastbare loon wordt deze bedrijfsvoorheffing ingehouden. Variabelen zoals hoogte van het loon, burgerlijke staat en gezinssituatie bepalen het bedrag van de bedrijfsvoorheffing. Op normale periodieke loonelementen wordt een lager tarief toegepast dan op exceptionele niet-periodieke loonelementen zoals een eindejaarspremie of vakantiegeld. Bijkomende verminderingen in de bedrijfsvoorheffing zijn ook mogelijk door bijvoorbeeld overwerk met overwerktoeslag, persoonlijke bijdrage groepsverzekering, verhoogde belastingvrije som voor lagere inkomens (belastbare maandbezoldiging van maximum 2.170,28 euro) en de recente belastingvermindering voor werknemers met een laag loon die genieten van een werkbonus.
De loonfiche vermeldt dus het ingehouden bedrag aan bedrijfsvoorheffing. Twee werknemers met een vergelijkbaar loon betalen niet noodzakelijk dezelfde voorheffing. Let wel op, debedrijfsvoorheffing is slechts een voorschot op de belasting die je uiteindelijk verschuldigd bent. De definitieve afrekening gebeurt later op basis van je belastingaangifte. Een teveel of tekort aan voorheffing wordt door de fiscus bij de eindbelasting verrekend.
Het bedrag dat overblijft na aftrek van de RSZ-bijdrage en de bedrijfsvoorheffing is in principe het nettoloon. Dit nettoloon kan nog verhogen door bedragen die niet aan RSZ en bedrijfsvoorheffing onderworpen zijn, zoals de tussenkomst sociaal abonnement (gedeelte onder 370 euro per jaar) of kosten terugbetaald door de werkgever. Je loonbrief vermeldt die bedragen apart.
Het nettobedrag dat je ‘effectief’ uitbetaald krijgt zal wel lager liggen. Dat komt door nog een aantal verplichte inhoudingen en mogelijke verrekeningen die je werkgever moet doen. We geven enkele voorbeelden:
Bereken: Hoeveel blijft er netto van jouw brutoloon over?
De loonberekening kan schematisch als volgt worden voorgesteld:
Check: Bekijk een voorbeeld van een loonbrief
(pv)
2 augustus 2020Eind 2019 kregen bijna zeven op tien van de werknemers (67%) hun loonbrief digitaal. Al verschilt het tussen arbeiders en bedienden.
De overheid heeft de voorbije jaren verschillende plannen uitgewerkt die het bedrijven makkelijker maken om werkgevers extraatjes te geven, zonder daar zelf al te diep voor in de portemonnee te duiken.
Elke Belgische onderneming uit de privésector behoort tot een paritair comité, bepaald door de activiteit van het bedrijf.
Op het ogenblik van indiensttreding worden de overeengekomen loons- en arbeidsvoorwaarden doorgaans schriftelijk vastgelegd in een arbeidsovereenkomst.
Elk jaar gaan we met het bedrijf op een luxueuze incentive-reis. Moet ik hier als werknemer belastingen op betalen?
De kans is groot dat je een woon-werkvergoeding krijgt. Toch kan het ook zijn dat de werkgever deze niet uitbetaalt.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Een loonsverhoging of een extralegaal voordeel: het is altijd fijn wanneer je tomeloze inzet op de werkvloer beloond wordt. Hoe maak je de juiste keuze?
Maar al te vaak komen er onverwachte zaken op je af die maken dat jouw focus onder druk komt te staan. De oplossing?