Human resources (HR) rekruteert uit diverse hoek. Als we het over masteropleidingen hebben, zijn psychologie, pedagogie en handelswetenschappen klassieke richtingen om in een HR-afdeling aan de slag te gaan.
Bij diploma’s professionele bachelor duiken toegepaste psychologie en handelswetenschappen op. Maar er zijn er ook andere, zoals de richting sociaal werk met specialisatie personeelswerk. Daarnaast zijn er nog heel wat bijkomende opleidingen voor HR; van master-na-master (manama) tot postgraduaat.
“In het landschap van opleidingen zijn er momenteel veel postgraduaten in HR-management”, erkent Trui Rooryck van Vives. “En er is ook een brede waaier aan korte opleidingen rond één specifiek HR-topic dat resulteert in een certificaat.”
Lees ook: Hoe kies je de beste bijscholing voor je carrière?
Er blijven gerichte initiatieven opduiken. Zelf starten ze bij Vives met een opleiding graduaat HR-support In-company, die toelaat om een diploma HR te behalen in combinatie met werken. “Wij richten ons hierbij op ondersteunende HR-medewerkers, dus geen managers, die al actief zijn in HR óf er binnenkort een switch naar maken”, vertelt Rooryck, opleidingshoofd van deze opleiding.
“Ze verwerven op een praktische manier een brede HR-basis, samen met peers uit andere organisaties, en kunnen met de verworven vaardigheden en inzichten meteen aan de slag op hun werkplek”, klinkt het. Volgens haar is zo’n diploma hoger onderwijs een toegevoegde waarde.
“Zeker voor mensen die zonder hoger diploma in HR gestart zijn en hun buikgevoel willen aanvullen met een stevigere basis in HR. Dit helpt hen om de HR-processen op hun werkplek te professionaliseren en tegelijk hun ervaring te valoriseren met een diploma om zo verder te kunnen doorgroeien.”
Go for happy! Bekijk het actuele vacatureaanbod voor HR
(William Visterin)
7 juli 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Welke richting moet je als jongere studeren om een (goede) kans te maken op een (al even goede) job? Deze stappen helpen je zeker.
"Levenslang leren is de verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer”, stelt Stéphanie Van Parys van Bright Plus.
Hoeveel verdien je gemiddeld in de hr-sector? Het Jobat Salariskompas kent het antwoord.
Wat doet een HR Generalist precies? Welke skills heeft hij/zij nodig? En welk loon mag hij/zij verwachten? Een overzicht...
Een job in human resources, het klinkt boeiend. Of je geschikt bent voor een HR-job? Wel als je deze zeven eigenschappen bezit.
Met 5 zijn ze nog, de ondernemingen die op 30 november kunnen uitgeroepen worden tot winnaar van de Limburgse HR Award 2018.
We vroegen aan Laurèle Bulckaert (23) uit Roeselare wat ze doet en hoeveel ze verdient.
Hoe kies jij welke bijscholing het best is voor jouw carrière en welke soorten cursussen bieden de grootste meerwaarde? Een overzicht...
Hoe zeg je best 'neen' tegen anderen en waar moet je rekening mee houden?