Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 579

Volgende
Volgend artikel:

“Mensen helpen, dat blijft het mooiste aan de job”

Wat moet je kunnen om IT’ers aan te werven?

IT'ers aanwerven
“Wij merken dat coördinerende rollen in de lift zitten.” (Koen Van Havere, IT-recruiter)
In de war for talent worden vaak vier jobdomeinen aangehaald waar de knelpunten het grootst zijn: zorg, onderwijs, bouw én IT. In de wereld van selectie en rekrutering lijkt de IT-recruiter een beetje de vreemde eend in de bijt te zijn, daar ergens tussen mens en machine. “Vroeger was het loonpakket de heilige graal, nu minder.”

“Recruitment op zich is een heel sociaal gebeuren. Terwijl IT daarentegen wordt geplaatst bij de zogenaamde hard skills. Dat schrikt sommige recruiters wel eens af”, vertelt Koen Van Havere, bij rekruteringsbedrijf Robert Half aan het hoofd van een team met een zestal IT-recruiters. Voor hun job zijn deze aspecten van tel.

1. Technologie begrijpen

Een IT-achtergrond is (zeker) geen vereiste als recruiter voor deze functies. “Geen enkele van mijn teamleden heeft een vooropleiding in IT. Eerder in communicatie of toegepaste economie. Sommigen hadden al ervaring, voor andere is het hun eerste job. Het is vaak on the job dat je de knepen van het vak leert.”

Tegelijk moet je er wel in geïnteresseerd zijn. “Een open houding ten aanzien van IT is een must voor onze job”, vertelt Koen Van Havere. Al gaat het eerder om een passieve kennis. “Tijdens interviews met kandidaten kan je wel polsen of je kandidaat de materie onder de knie heeft. Bovendien hechten wij veel belang aan referenties.”

IT is ook divers. “Spreek je bij jobs in finance over een viertal hoofdberoepen die pakweg 80 à 90 procent van de jobs daar beslaan, dan gaat IT veel breder. Van iPhones tot netwerken, van business intelligence tot de cloud”, vertelt Van Havere, die met zijn bedrijf een achttal kerndomeinen definieert: ERP & functionele analyse, IT management, infrastructuur, IT project management, data & business intelligence (BI), digital & innovatie, cybersecurity en e-commerce.

“Wij merken dat coördinerende rollen in de lift zitten. Bijvoorbeeld als verbindingsofficier tussen IT en de eigen business-afdelingen óf tussen IT en de leverancier. Ook jobs in data & BI en in cybersecurity hebben we de laatste jaren fors zien groeien.”

Lees ook: Dit zijn de 15 meest gevraagde IT-jobs

2. Uw klanten verkopen

Je moet als IT-recruiter een goed verhaal kunnen vertellen. “Onze klanten zijn niet de Googles van deze wereld, in mijn geval eerder productiebedrijven of bedrijven in de Antwerpse haven. Bedrijven die, ook met hun IT, minder bekend zijn en soms ook minder bezig zijn met employer branding. Het is belangrijk dat je de kandidaten warm maakt om voor hen te komen werken.”

Wat spreekt IT’ers aan? “Dat gaat verder dan het taakinhoudelijke. Dan denk ik aan de sector waarin de werkgever actief is, de waarden die het nastreeft, de geschiedenis en of hij al dan niet innovatieve projecten kan bieden. Het salaris speelt natuurlijk ook, maar minder. Vroeger was het loonpakket de heilige graal. Natuurlijk moet je IT’ers een marktconform salaris bieden maar dat is vandaag meestal niet doorslaggevend.”

Extra: Wat bepaalt de keuze voor een werkgever?

3. Kandidaten adviseren

Omdat veel IT’ers goed in de markt liggen, en zij regelmatig aanvragen van andere recruiters krijgen, moet je als IT-recruiter extra je best doen. “Het komt er op neer om een relatie met hen op te bouwen. Omdat wij veel bedrijven en kandidaten horen, weten wij bijvoorbeeld welke skills goed in de markt liggen, hoeveel loon je kan vragen en hoe je carrière kan evolueren als IT’er. Op die manier hebben wij ook een coachfunctie.”

Naast goede kandidaten is tenslotte timing meer dan ooit cruciaal. “Als wij een aanvraag krijgen, trachten wij binnen twee à drie weken kandidaten aan te bieden. Vervolgens hangt de snelheid af van je klant. Dat gaat van vier tot acht weken. Eens je het momentum hebt, wil je de sollicitatie ook afronden.”

De 3 hordes bij het solliciteren: wat zeg je tegen wie?

Top 10 jobs in IT

Analist, developer en technicus zijn de meest gevraagde jobs in IT. Dat blijkt uit het overzicht van de aangeboden IT-jobs op Jobat, gepubliceerd in de voorbije twaalf maanden. Overigens zijn IT-jobs erg divers. De technicus en helpdesk situeren zich vooral op het niveau van support. Verder in de lijst staan ook meer business IT-jobs zoals (project) management en consulting.

1. Analyse 21,3%
2. Application development 15,4%
3. ICT & PC technicus 10,2%
4. Helpdesk & support 9,1%
5. Netwerk, ICT security 7,7%
6. Management 6,9%
7. Project management 6,0%
8. Consulting 5,9%
9. IT-architectuur 3,8%
10. Database 3,6%
Op zoek naar een job als IT-recruiter? Bekijk het huidige vacatureaanbod

(William Visterin) - Bron: Jobat 2021-2022

1 april 2022
Anderen bekeken ook