Agressie op het werk: de feiten
Af en toe verliezen werknemers of klanten hun gezond verstand, waardoor agressie de kop opsteekt. Agressie op het werk komt dan ook steeds vaker voor.
Vanaf 1 september krijgen werkgevers de verantwoordelijkheid om een burn-out en stress bij hun werknemers te vermijden. Vroeger werd in de wet over welzijn op het werk enkel gesproken over de preventie van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag. Nu moeten bedrijven een globaal preventiebeleid opstellen, en rekening houden met alle psychosociale risico’s zoals stress en burn-out.
Na een aantal flagrante pestgevallen in 2011 werd de wetgevingsmolen in beweging gezet om pesten op het werk krachtdadiger aan te pakken. Vanaf 1 september is de nieuwe wet “burn-out” van toepassing, en die gaat veel breder dan vroeger: er wordt voortaan gesproken van psychosociale risico's op het werk.
Het gaat om het bestrijden van de gevolgen van de arbeidsorganisatie, de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de interpersoonlijke relaties op het werk, waarop de werkgever een impact heeft en die objectief een gevaar inhouden.
Verruiming definitie pesten
Met deze verruiming wil men duidelijk maken dat het mogelijk is dat verschillende gedragingen op zich niet onrechtmatig zijn, maar als men ze samenneemt wel een onrechtmatig karakter vertonen die als pesterijen beschouwd kunnen worden. De nadruk komt in de nieuwe wetgeving meer te liggen op de preventie van alle psychosociale risico's, wat heel wat breder gaat dan geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag.
De werkgever zal voortaan verplicht worden om gepaste preventiemaatregelen te nemen om het gevaar uit te schakelen of de schade te beperken die voortvloeit uit een specifieke arbeidssituatie. Concreet kan het bijvoorbeeld gaan om de werkdruk, de autonomie van de werknemer, het type management, de psychische belasting van de te vervullen taken ...
Ook als er geen duidelijke fout is
Tot nu toe kon een werknemer ook enkel een ‘gemotiveerde klacht’ indienen tegen een werkgever. Maar vaak heeft een werkgever of een collega geen duidelijke fout gemaakt. Soms past de werkorganisatie bijvoorbeeld niet bij iemand, of verwacht een bedrijf te veel van een werknemer in relatie tot diens mogelijkheden.
Dat is veranderd sinds 1 september: werknemers kunnen aan het bedrijf vragen om sneller in te grijpen. Werkgevers zullen meer preventief moeten optreden om welzijn op het werk te garanderen: werknemers sensibiliseren en risicoanalyses uitvoeren bijvoorbeeld. Wanneer een werkgever de organisatie van het werk verandert bijvoorbeeld, moet dat gepaard gaan met een grondige analyse vooraf.
Boetes tot 3.000 euro voor de bedrijven
De werkgever is de eindverantwoordelijke voor het preventiebeleid in zijn onderneming. Het niet opmaken van een risicoanalyse kan gestraft worden met een strafrechtelijke geldboete van 300 tot 3.000 euro, of met een administratieve geldboete van 150 tot 1.500 euro.
Personen die zich schuldig maken aan geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk kunnen gestraft worden met, hetzij een gevangenisstraf van 6 maanden tot 3 jaar, en/of een strafrechtelijke geldboete van 3.600 tot 36.000 euro, hetzij met een administratieve geldboete van 1.800 tot 18.000 euro.
Ook te veel uren werken kan een aanslag zijn op je gezondheid. Werknemers mogen maximaal 6 uren werken en hebben dan recht op een pauze. De duur van de pauze wordt vastgesteld bij cao of KB. Pauzes die reeds voorzien waren in het arbeidsreglement, blijven gelden. Bij gebrek aan cao of KB bedraagt de pauze minimaal 1 kwartier ten laatste op het moment dat de werknemer 6 uren heeft gewerkt.
Jeugdige werknemers mogen niet meer dan 4,5 uur ononderbroken arbeid verrichten. Wanneer de arbeidstijd op een dag meer bedraagt, wordt een half uur rust gegeven. Bedraagt hij meer dan 6 uur, dan duurt de rusttijd een uur, waarvan een half uur in een keer moet worden genomen.
De werkgever moet in zijn risicoanalyse rekening houden met de basiseisen waaraan zijn arbeidsplaatsen moeten voldoen.
De belangrijkste nieuwigheid is dat de werkgever de toegangsmodaliteiten en de toegangsuren tot de sociale voorzieningen vaststelt in het arbeidsreglement, na advies van het Comité voor preventie op het werk.
>Enkele voorbeelden waarvoor de werkgever moet zorgen:
(mr) - Met dank aan SD Worx
5 september 2014Af en toe verliezen werknemers of klanten hun gezond verstand, waardoor agressie de kop opsteekt. Agressie op het werk komt dan ook steeds vaker voor.
Heb je een minder dagje of is je vitaliteit zoek door een ongezonde manier van leven? Driekwart vindt dat je baas je gerust op je levensstijl mag aanspreken.
Ruim 1 op de 4 werknemers geeft aan zich niet altijd veilig te voelen bij hun leidinggevende. Hoe ziet de ideale baas eruit?
AG Insurance maakt dankbaar van het Top Employer-label gebruik om aan te tonen dat het saaie imago van de verzekeringssector onterecht is.
Om medewerkers betrokken én tevreden te houden, doen werkgevers er ook goed aan om aan de volgende vijf belangrijke voorwaarden tegemoet te komen …
Wanneer je die ene job tegenkomt die je op het lijf geschreven staat, wil je de perfecte kandidaat zijn. Met deze 5 tips laat je jouw motivatiebrief aansluiten op de vacature.
Hoeveel kan je sparen voor je 65ste? En wat hou je over op het einde van de rit?
6 op de 10 werknemers weten van elkaar wat ze verdienen. En 6 op de 10 ondernemingen geven hun werknemers duidelijk mee hoeveel ze zullen verdienen.
Wil je zonder zorgen je vakantie tegemoet en ook ná je verlof nog even ongestoord nagenieten? 5 tips om stressvrij de kantoordeur achter je dicht te trekken.