Discriminatie
Vorige

1 van 107

Volgende
Volgend artikel:

1 op de 5 ondervindt leeftijdsdiscriminatie op het werk

Wat moet ik doen als ik te maken heb met discriminatie?

Als je denkt te maken te hebben met ongeoorloofde discriminatie kan je een schriftelijke klacht indienen bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding of bij het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen.
#

Deze instellingen behandelen de klacht dan verder en starten eventueel ook een procedure tegen de instelling of de organisatie waartegen een klacht werd ingediend. Ook bepaalde belangenverenigingen kunnen een klacht indienen en een rechtszaak opstarten. Degene die beweert benadeeld te zijn, kan dit zelf ook.

Een werknemer beschikt trouwens over wettelijke bescherming als hij een klacht heeft ingediend of een rechtszaak heeft opgestart op basis van de antidiscriminatiewetgeving. Zijn werkgever kan hem om die reden niet ontslaan.

De wetgever geeft de klager bij een procedure ook een voordeel in de bewijslast: niet hij moet bewijzen dat er discriminatie is, maar de verweerder moet bewijzen dat er géén sprake is van discriminatie.

Belangrijk is ook dat de benadeelde een stakingsvordering voor de rechtbank kan instellen om de discriminatie te doen ophouden. De wetgever voorziet eveneens een nieuwe sanctie, waarbij men een forfaitaire schadevergoeding kan krijgen. Los van deze sancties is het duidelijk dat inbreuken op de discriminatiewetgeving ook strafrechtelijk worden behandeld; er staan zelfs gevangenisstraffen op.

9 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook