Hoe bouw je als starter ervaring op?
Je ziet een vacature die jou op het lijf geschreven is. Maar er is één probleem: je mist drie jaar ervaring. Hoe pak je dat best aan?
Een stagecontract is een overeenkomst tussen jou en het stagebedrijf. Hier staat in wat je rechten en plichten zijn en wat er van jou als stagiair verwacht wordt. Maar ook vind je erin terug wat jij van het bedrijf en je begeleider tijdens je stage mag verwachten.
Een stagecontract is niet verplicht, maar wel handig om te hebben. Veel opleidingen gebruiken een overeenkomst die zowel jij als het bedrijf ondertekenen. Fijn is dat je het bedrijf op deze manier aan gemaakte afspraken kunt houden, bijvoorbeeld over de hoogte van je vergoeding.
Extra: Stageplaats vaak kortste weg naar de job
De stageovereenkomst bestaat meestal uit een aantal vaste onderdelen. Jouw naam en de naam van je bedrijf en de begeleider worden erin opgenomen. Maar ook de locatie waar je gaat werken, de verantwoordelijkheden die je hebt en de werkzaamheden die je uit gaat voeren. Verder vind je informatie over hoe je begeleid wordt en wat je ervan mag verwachten.
In de overeenkomst staan ook de begin- en einddatum, wat je werktijden zijn, hoeveel uur je per week werkt en hoeveel je eventueel betaalt krijgt. Dit is de zogenaamde stagevergoeding. Het is een leuk extraatje, maar geen volwaardig loon.
De gemiddelde vergoeding ligt tussen de 250 en 300 euro, maar sommige bedrijven betalen helemaal geen vergoeding. Handig om dit te weten, zodat je weet waar je aan toe bent. In de overeenkomst staat ook wat je moet doen bij ziekte en of je dan doorbetaald krijgt, alsook hoeveel vakantiedagen je hebt.
Op zoek naar een stage? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be
Bij sommige bedrijven geldt een geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat je geen vertrouwelijke informatie van en over het bedrijf naar buiten mag brengen. Ook kan in de overeenkomst worden opgenomen dat je tijdens of nadat je stage is afgelopen niet voor jezelf of voor een ander bedrijf hetzelfde soort werk mag doen.
Hoewel het vaak al vanuit je opleiding geregeld wordt, is het dus sowieso handig om een stagecontract af te sluiten met je stagebedrijf. Zo weet je wat je kunt verwachten en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Van stage naar vaste job: 7 tips
(lvn/kv) - Bron: CVster.nl
7 september 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je ziet een vacature die jou op het lijf geschreven is. Maar er is één probleem: je mist drie jaar ervaring. Hoe pak je dat best aan?
In ons land is een contract van onbepaalde duur de norm, maar het kan ook anders. Zoals bij Jennifer Huvaere, die recent koos voor een freelance bestaan.
Voor velen is hun loopbaan uitgestippeld, maar voor sommigen lijkt het een doolhof van keuzes. Voor Rias viel alles op zijn plaats bij de Vlaamse overheid.
Hoe kun je als stagiair een vast contract versieren bij je favoriete werkgever? Met wat geluk… en de juiste aanpak!
In Vlaanderen zijn 7 op de 100 jongeren zogenaamde NEET-jongeren.
Ook tijdens je studentenperiode kan je als student al een streepje voor hebben als het aankomt op het krijgen van de job. Een stageplaats hoort hier zeker bij.
Yes, je hebt die leuke stageplaats in de wacht gesleept! Het mag dan nog zo’n geweldige plek zijn, of je er een goede stage loopt, ligt grotendeels aan jezelf.
Sommige bedrijven voorzien uit voorzorg een NDA of geheimhoudingsovereenkomst voor hun personeel. Hoe werkt het en wat betekent dit voor jou als werknemer?
Zo nu en dan móet je je arbeidscontract eens onder de loep nemen. Ben je tevreden over je loon? Goed! Maar kijk zeker verder...