Wordt mijn opzegtermijn verlengd als ik vakantie neem?
Met de start van de zomervakantie een pertinente vraag. Het antwoord hangt af van wie de opzeg gegeven heeft: de werkgever of de werknemer.
Zowel de werkgever als de werknemer kunnen de arbeidsovereenkomst beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn.
Wanneer je werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt, houdt de opzeggingstermijn op te lopen tijdens de wettelijke vakantie, zwangerschap- en bevallingsrust, voorlopige hechtenis, vervulling van militaire dienst of burgerdienst, arbeidsongeschiktheid en de dagen van inhaalrust wegens overwerk of loopbaanonderbreking. Indien één van deze schorsingsgevallen zich voordoet tijdens de opzeggingstermijn, zal de opzeggingstermijn worden verlengd voor de duur van de schorsing.
Wanneer je echter zelf ontslag neemt, blijft de opzeggingstermijn gewoon verder lopen tijdens deze schorsingdagen. De dagen van inhaalrust of de CAO-vakantiedagen die je eventueel neemt tijdens de opzeggingstermijn, zullen de opzeggingstermijn niet verlengen.
Je kan er ook voor opteren om deze dagen niet op te nemen tijdens de opzeggingstermijn. Je ontvangt dan het loon voor de niet-genomen dagen inhaalrust na het einde van de arbeidsovereenkomst samen met je gewone eindafrekening.
Dit geldt niet noodzakelijkerwijze voor de cao-vakantiedagen. In vele sectoren zullen deze bijkomende vakantiedagen, waarvan het aantal dagen vaak afhangt van de verworven anciënniteit, automatisch vervallen op datum van uitdiensttreding. Je hebt dan evenmin recht op de betaling van loon voor deze niet-genomen vakantie. Je doet er dus beter aan om deze dagen vakantie voor zover mogelijk op te nemen vóór het einde van de opzeggingstermijn. De niet-genomen dagen wettelijke vakantie worden uiteraard wel betaald bij uitdiensttreding.
Je kan tot slot nooit de opzeggingstermijn verkorten met het aantal dagen inhaalrust of cao-vakantiedagen die je nog staan hebt. Een verkorting van de opzeggingstermijn zal slechts mogelijk zijn met het akkoord van je werkgever.
(sd) – Met dank aan advocaat Stijn Demeestere.
15 februari 2013Met de start van de zomervakantie een pertinente vraag. Het antwoord hangt af van wie de opzeg gegeven heeft: de werkgever of de werknemer.
Na een (onverwacht) ontslag kan je even de moed laten zakken, maar doe dit niet te lang. Een overzicht van enkele zaken die je kan doen na gedwongen vertrek.
Ben je pas ontslagen? Of ben je van plan om ontslag te nemen? Bereken dan hier je opzegtermijn!
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wie de opzeg gegeven heeft: de werkgever of de werknemer.
Vincent en Bjorn vertellen over de digitale innovatie in het Belgische notariaat.
Uit onderzoek blijkt dat drie op de tien Belgen ’s middags het liefst alleen eten. Wat zit daarachter? En wat ligt er op hun bord?
België werkt als eerste land in Europa aan een wet ter preventie van rugklachten bij werknemers.
Wil je graag deeltijds werken, dan zijn de volgende 10 functies misschien iets voor jou?
Bij veel jobtesten zijn je persoonlijkheid en gedrag cruciale elementen. En vaak duiken dan die vier befaamde kleurtypes op.