Bazen
Vorige

1 van 498

Volgende
Volgend artikel:

Het verschil tussen inclusie en diversiteit, volgens VDAB

Wat met een baas die klein is van gestalte?

Baas klein gestalte
Het fenomeen dat kleine mensen – vooral mannen dan – hun kleine gestalte zouden compenseren met dominant en soms zelfs manipulatief gedrag, heeft ook een naam: het Napoleon-complex. Het verschijnsel klopt, maar toch ook niet helemaal.

Om te beginnen is de naam al fout. Zo was Napoleon Bonaparte naar verluidt een heuse driftkop, maar met zijn zowat 1,7 meter wel groter dan de meeste mannen toen. Al is er zeker wat van aan.

In het vakblad Personality & Individual Differences bevestigen onderzoekers namelijk dat persoonlijkheidskenmerken als machiavellisme, psychopathie en narcisme sterker aanwezig zijn bij korte mensen. Al gaat het niet enkel om pure lengte, want het fenomeen zou ook gelden bij zij die graag wat meer lengte hadden gehad. Bovendien blijkt het effect zowel voor mannen als vrouwen te gelden.

Lees ook: 4 dingen die je kan leren van narcisten op de werkvloer

Vooral dat laatste is opmerkelijk, vindt Mark van Vugt, hoogleraar evolutionaire psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bij vrouwen speelde in de evolutie lichaamslengte niet zo’n rol. Los hiervan stelde de hoogleraar in eerder onderzoek al vast dat kleine mannen in spelletjes meer geld afpakten van grotere tegenspelers.

“Hoe groter het lengteverschil, hoe groter dat effect was”, zo stelt van Vugt in De Volkskrant. “Je ziet ook dat kleine mannen in dat soort spelletjes door hun compensatiedrang meer valsspelen.” Natuurlijk gaat het om een breed onderzoek en gemiddelden, los van individuen zoals je eigen chef. En bovendien heeft de theorie ook een vriendelijkere invulling: wie niet sterk (of groot) is, moet slim zijn.

6 soorten bazen en hoe ermee om te gaan: dé handleiding

Oorlog

Want naast die drie duistere persoonlijkheidskenmerken – machiavellisme, psychopathie en narcisme – zijn er ook andere, meer positieve eigenschappen waarmee kleinere mensen compenseren. Zij hebben dan bijvoorbeeld de neiging om zich meer voor iets in te zetten. Of ze trachten het (extra) slim te spelen.

Tegelijk geven al deze studies een ongemakkelijk gevoel rond conflicten in de (recente) wereldgeschiedenis. Kim Jong-un van Noord-Korea zou tussen de 1,63 meter en 1,67 meter lang zijn. En Vladimir Poetin van Rusland meet ongeveer 1,70 meter. Adolf Hitler, de leider van nazi-Duitsland, was in de Eerste Wereldoorlog volgens een meting 1,73 meter. Ook niet bepaald lang.

Ontdek: Waarom kiezen we altijd de foute leiders?

Trump

Ook al zouden kleine leiders van regeringen, landen en bedrijven vaak egoïstischer en agressiever zijn dan hun langere tegenhangers, toch heeft de medaille vaak ook een keerzijde.

“In tijden van oorlogsdreiging kan het juist een troef zijn dat kleine leiders machiavellistischer zijn en zich bij provocatie agressief gedragen”, stelt Van Vugt. “Het heeft vaak een afschrikkend effect tot gevolg.”

Om het verhaal helemaal af te sluiten en te kaderen: er wordt of werd van sommige langere regeringsleiders ook wel eens beweerd dat ze een narcistisch kantje hadden. Denk aan Donald Trump (ongeveer 1,9 meter) of de Franse Charles de Gaulle, die 1,96 meter groot was. Zij spreidden op zijn minst – en bij momenten – wel best veel zelfvertrouwen tentoon.

TEST: Hoe emotioneel intelligent ben jij?

(William Visterin)

11 januari 2023
Anderen bekeken ook