Weet je baas te veel van je?
Willen of niet, door het vele thuiswerken met online videomeetings kent je baas je nu een pak beter. Weet hij of zij te veel van je?
De (goedbedoelde) ambitie van de werkgever om zo veel mogelijk informatie over de kandidaten te verzamelen, kan een inbreuk op de privacy inhouden. Dat stelt de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), de overheidsinstelling die waakt over de privacy.
Een werkgever kan bijvoorbeeld nooit vragen waar een kandidaat overal privé heeft gewoond, omdat die informatie geen nut heeft. “Alleen het huidige privéadres is relevant.”
De Europese privacywetgeving GDPR verbiedt in principe de verwerking van gevoelige gegevens zoals ras of politieke, religieuze en levensbeschouwelijke overtuigingen. Ook vakbondslidmaatschap en seksuele geaardheid horen daarbij. Dit zijn allemaal privacygevoelige gegevens.
Zijn er uitzonderingen? Ja, bijvoorbeeld als een werkgever rekening wil houden met de etnische gegevens van de sollicitanten om voldoende mensen van diverse origine aan te werven. Of als je bijvoorbeeld solliciteert bij een politieke vereniging, vakbond, ziekteverzekering of religieuze of levensbeschouwelijke instelling.
Grootste discriminatie bij aanwervingen: leeftijd
Het is niet toegestaan een kandidaat te ondervragen over zijn gezondheidstoestand, tenzij de functie dit vereist. “Dit kan het geval zijn als bijvoorbeeld een medische aandoening de veiligheid van de werknemer, collega’s of derden in gevaar kan brengen. Zo is een lijnpiloot best niet slechtziend”, klinkt het bij de GBA.
Voor bepaalde functies, zoals een politieagent, omvat de selectieprocedure een gezondheidsevaluatie. “Maar die vindt pas plaats aan het einde van de selectieprocedure en kan niet gebruikt worden om een keuze te maken.” Ook hier mogen alleen gezondheidsgegevens gevraagd worden die verband houden met de uitvoering van de specifieke functie.
Privacy: wat mag je werkgever controleren? Wat niet?
Een kandidaat vragen of ze zwanger is of vragen naar haar kinderwens is verboden, omdat – zo klinkt het bij de GBA – de werkgever deze informatie bij de meeste vacatures niet nodig heeft om een selectie te maken. Maar ook hier zijn er uitzonderingen. “Dergelijke vragen kunnen wel toegestaan zijn als de in te vullen functie een gevaar vormt voor het ongeboren kind.”
Extra: Mag ik bij een sollicitatie verbergen dat ik zwanger ben?
Die zijn volgens de GDPR in principe verboden. “Tenzij het een beroep betreft waarvoor de wet vereist dat je over een blanco strafblad beschikt of niet veroordeeld mag zijn voor bepaalde zaken.” In dat geval zijn die vragen of gegevens namelijk noodzakelijk voor de correcte toepassing van de wet. Denk aan een politieagent of het personeel van een bewakingsbedrijf.
Ontdek: Weet je baas te veel van je?
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
29 maart 2023Willen of niet, door het vele thuiswerken met online videomeetings kent je baas je nu een pak beter. Weet hij of zij te veel van je?
Als er op de arbeidsmarkt één hardnekkige vorm van discriminatie blijft opspelen, dan is het die ten aanzien van oudere kandidaten...
Wat de Rode Duivels niet lukte op het WK 2022, lukt jou wel: de tweede ronde halen voor die droomjob...
The times they are a-changing en ook de manier waarop bedrijven op zoek gaan naar personeel is niet altijd meer zoals vroeger. Dit zijn de trends.
Op zoek gaan naar de juiste job is niet gemakkelijk, zeker niet als het voor jou de eerste keer is. Sara Vanthournout van Bright Plus schiet je graag te hulp.
Wat moet je doen wanneer je zwanger bent en op zoek naar een job? Kan de werkgever jou vragen stellen over jouw privésituatie?
De HR-wereld kijkt met nieuwsgierige ogen richting nieuwe speler ChatGPT... We fileren alle voor- en nadelen van de chatbot als schrijfbuddy.
Maak jij soms stiekem een doktersafspraak tijdens de werkuren? Je bent niet alleen. Maar mag een werkgever eigenlijk neuzen in wat je allemaal doet?
We vroegen aan Tijs De Wit (23) hoeveel hij als jobstudent verdient en wat zijn studentenjob bij AG Insurance precies inhoudt...