Bekijk jij ook je loopbaan na COVID-19?
Door de maandenlange coronacrisis hebben heel wat werknemers nagedacht over wat ze nu eigenlijk belangrijk vinden qua werk en loopbaan. Hoe zit dat bij jou?
We halen de mosterd bij het Great Place to Work Institute en de Vlerick Business School. In hun jaarlijkse onderzoek om tot het Great Place to Work-certificaat te komen, staan vijf categorieën centraal: enerzijds trots (zowel over je eigen inbreng en team als trots op je werkgever) en kameraadschap (met onder meer teamgeest en samenwerking).
Anderzijds spelen ook geloofwaardigheid, respect en eerlijkheid een rol. Die geven een indicatie van het niveau van vertrouwen in een organisatie. Oftewel: in hoeverre vertrouwen medewerkers hun leidinggevenden en de leiderschapsstructuur van hun organisatie? “In ons onderzoek geeft de evaluatie door de medewerkers de doorslag”, vertelt Kristien Van Bruystegem, projectmanager Great Place to Work Institute bij Vlerick Business School.
Op welke domeinen onderscheiden de Best Workplaces zich van organisaties die de Great Place to Work-erkenning niet behaalden? “Best Workplaces scoren op alle dimensies van het model (vertrouwen, trots en kameraadschap) beter dan niet gecertificeerde bedrijven”, stelt Van Bruystegem.
Maar het meest opvallende verschil zit in de geloofwaardigheid, respect en eerlijkheid, de vertrouwensrelatie dus. “Denk hierbij aan eerlijk en ethisch leiderschap. Of aan effectieve communicatie en een duidelijke strategische positionering. Denk aan het creëren van een respectvolle en warme werkomgeving, waar mensen zich ondersteund en veilig voelen en betrokken worden. Waar er aandacht is voor het welzijn van de medewerkers. In deze domeinen is het verschil het grootst tussen de Best Workplaces en niet-erkende organisaties. Ze vormen een gamechanger”, vertelt Van Bruystegem. Ze stipt aan dat dergelijke zaken er bovendien voor zorgen dat sterk scorende organisaties het beter doen qua innovatie en groei.
Wat in het algemeen bij alle bedrijven nog beter kan, is de perceptie rond eerlijkheid. Vooral het loon- en promotiebeleid vormt hier vaak een uitdaging. “Toch slagen de Best Workplaces er het meest in om een positieve en consistente werkervaring bij hun medewerkers te creëren. Het maakt er niet uit wie die medewerkers zijn of wat ze doen binnen de organisatie.”
(William Visterin) – Bron: MARK Magazine, Great Place to Work, Vlerick, 2020
Door de maandenlange coronacrisis hebben heel wat werknemers nagedacht over wat ze nu eigenlijk belangrijk vinden qua werk en loopbaan. Hoe zit dat bij jou?
Zie jij je baas als een leider of eerder als een lijder? Doe de test met onze checklist en ontdek of jouw baas écht een goede baas is!
Wat als je elke dag met grote tegenzin naar het werkt gaat? Hoog tijd om iets te doen aan je werkgeluk!
Vele bedrijven denken al na over de toekomst van hun kantoor. “Dat moet kleiner en kostefficiënter”, zo klinkt het.
Je kan verlofdagen afstaan aan een collega. Meer zelfs: bij sommige organisaties gebeurt dit volop. Bij de Gezinsbond bijvoorbeeld.
De coronacrisis heeft impact op het werkgeluk van Belgen. Vooral uitersten springen in het oog...
Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Door de Covid-19 maatregelen moeten we afstand houden, ook van onze collega's. Maar hoe bewaak je dan de collegialiteit?
In welke leeftijdsgroep je ook zit, ongeacht je ervaringsniveau en je motivatie, je kan áltijd een nieuwe job vinden. Hoe? Zo!