Iedereen sportiever dankzij VR en technologie op het werk
Wat denk je ervan om samen met je collega’s te sporten tijdens de werkuren, al dan niet virtueel? Te mooi om waar te zijn? Niet per se!
"Winnen van je to do's is een zoektocht. Zoals elke bewuste gewoonteverandering trouwens", vertelt Johan D'Haeseleer. Hij is coach en helpt werknemers en zelfstandigen om efficiënter te werken. "Lopen geeft je een aantal inzichten die je ook kan gebruiken bij je zoektocht naar meer effectiviteit in je werk." Zoals deze zeven...
Je begint niet aan een marathon wanneer je jaren niet gelopen hebt. Je start klein en bouwt op via 'Start to Run', bijvoorbeeld.
Een grotere effectiviteit bereik je ook door klein te starten: Start to Win. Start met je wachten-op-lijst. Dat zijn alle acties van anderen waar je op wacht. Overloop die lijst minstens 1 keer per week
Een uitdagend doel helpt je om beter te worden. Het geeft je de mogelijkheid om je denkkaders in vraag te stellen en nieuwe dingen te proberen. Als je huidig resultaat afwijkt van je doel dan leer je iets bij.
Een marathon lopen is een uitdagend doel. Voor een beginnend loper zeker. Het is een punt om naar te richten en je inspanningen bij te sturen. Wat is je doel bij het winnen van je to do's?
Check: 6 tips om bereikbare doelen te plannen
Als lopen voor jou een synoniem is voor afzien, zal je veel discipline nodig hebben om het vol te houden. Maar: lopen is ook jezelf extra tijd cadeau doen. Verander je bril en je gaat de dingen anders zien. Wat geeft je het meest goesting: afzien of jezelf een cadeau geven?
Het veranderen van je mindset heeft een grote invloed. Als je iets niet regelmatig doet, is het omdat je het niet graag doet. Hoe kan je nu iets doen wat je niet graag doet? Een deel van je zoektocht is je bril veranderen. Winnen van je to do's is je anders gedragen. Gedrag dat je nog niet (genoeg) vertoont. Je kan extra tijd creëren door een aantal lijstjes op orde te houden. Verander je bril voor je lijstjes en je zal meer succes boeken.
Test: Ben jij een optimist?
Lopen bestaat uit vele kleine stappen na elkaar. Je zal een aantal trainingen per week in je schema moeten inlassen. Kleine afstanden kan je gelijk wanneer doen, de grotere afstanden moet je voorzien in je agenda.
Alle acties die korter zijn dan 15 minuten kunnen in je schema ingepast worden. De grotere acties - je hebt 2 uur nodig om een powerpoint te maken - zet je in je agenda. De lege ruimte in je agenda vul je op met kleine acties. Je haalt die van je actielijst voor deze week.
Je hoeft niet altijd zelfdiscipline te hebben om te gaan lopen. Het gaat soms zonder veel inspanning. Er zijn wel een aantal omstandigheden die discipline vereisen, dat zijn je cruciale momenten. Rond die cruciale momenten bouw je hulp. Wat doe je wanneer je agenda vol staat en je toch wil gaan lopen? Heb je altijd je loopmateriaal bij? Ligt je materiaal klaar op het moment dat je thuiskomt? Alles wat het te moeilijk maakt om te lopen, elimineer je.
Je weekly review is een belangrijke stap in effectiever worden. Wat zijn de omstandigheden die het je moeilijk maken om je weekly review te doen? Welke hulp kan je daarvoor gebruiken? Welk ritueel volg je? Heb je je materiaal altijd bij je om een weekly review te doen?
Extra: 10 tips om jezelf nog beter te organiseren
Losse eindjes houden je tegen om te genieten van de weg. Je merkt plots dat de strik van je schoen loskomt. Wat doe je? Stop je en maak je het losse eindje vast of loop je verder om je goede tijd niet in het gedrang te brengen? Uiteraard maak je de nestel van je schoen vast, anders val je.
Deze losse eindjes kom je ook tegen bij het verbeteren van je effectiviteit. Ook hier maak je ze beter vast.
Om te kunnen lopen heb je weinig nodig, het is een van de goedkoopste sporten. Dat betekent niet dat je geen voorbereiding nodig hebt. Waar ga je vandaag lopen? Zijn je schoenen droog? Heb je dat nieuwe knieverband afgehaald? Daar moet je op voorhand aan denken.
Effectiever zijn, heeft ook baat bij voorbereiding. Heb je de documenten bij die nodig zijn om die taak af te werken? Heb je de adressen van je afspraken snel bij de hand om in je gps te zetten …
Lees ook: Je voorbereiden op een jobbeurs? Dat doe je zo
(mr) - Met dank aan Johan D'Haeseleer
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wat denk je ervan om samen met je collega’s te sporten tijdens de werkuren, al dan niet virtueel? Te mooi om waar te zijn? Niet per se!
Doorzettingsvermogen en motivatie zijn noodzakelijk om er te geraken. Dat blijkt uit deze drie mooie verhalen over UZ Leuven.
Eén op de drie werknemers heeft last van werkdruk... Aan welke lichamelijke signalen herken je een te hoge werkdruk?
Hoe komt het dat topmanagers de tijd vinden om zich voor te bereiden op loopwedstrijden terwijl jij nauwelijks tijd hebt voor je wekelijks fitnessbezoek?
De hele dag door zijn we digitaal verbonden met alles en nog wat. Van telefoon, tot laptop, tot smart-apparaten. Dat kan technostress opleveren.
Medewerkers kunnen door te sporten heel wat veelvoorkomende kwalen op de werkvloer reduceren. In welke sector sporten ze het meest?
Vóór de zomer van 2018 kende bijna niemand hem. Intussen is verpleegkundige Koen Naert de snelste marathonloper van Europa.
Waarom ’s avonds nog in je eentje je loopschoenen aantrekken, als je dat tijdens de middag ook met je collega’s kunt doen?
Heb je er al eens aan gedacht om tijdens je lunchpauze of onmiddellijk na het werk samen met je collega’s te trainen? Het is het overwegen waard...