Wat kan jouw werkgever doen tegen de winterblues?

Iedereen heeft wel eens last wanneer het dagenlang somber weer is. Vooral januari en februari zijn moeilijke maanden. Naar schatting een op tien tot twintig mensen heeft zelfs zoveel last dat ze moeite hebben om nog normaal te functioneren. Kan je werkgever helpen?
#

Winterdepressies komen iets frequenter voor in noordelijk gelegen landen. Maar ook zuiderse landen met meer zonlicht ontkomen er niet aan, in Italië bijvoorbeeld wordt het percentage geschat op ongeveer 10 procent. Vrouwen hebben om een of andere reden vier maal meer last van een winterdepressie dan mannen.

De winterdepressie of winterblues heeft te maken met de seizoensvariaties in licht, waardoor onze biologische klok verstoord raakt en niet meer 'gelijkloopt' met het daglicht. De moeilijkste maanden zijn doorgaans januari en februari.

Symptomen van winterblues

  • je voelt je lusteloos en moe
  • je bent prikkelbaar, overdreven angstig
  • concentratieproblemen
  • overdreven eten en slapen
  • gewichtstoename
  • een onbedwingbare zin in zoetigheden

(bron: gezondheid.be)

Verschil met echte depressie

Er bestaan enkele opvallende verschilpunten tussen niet-seizoensgebonden depressies en winterdepressies. Iemand met een niet-seizoensgebonden depressie voelt zich ook voortdurend moe, maar kan - in tegenstelling tot iemand met een winterdepressie - de slaap niet vatten. Ze zijn moe omdat ze onvoldoende slapen (ze willen wel, maar ze kunnen niet), terwijl de winterdepressieven moe zijn ondanks vele uren slaap.

Een tweede verschilpunt is de trek in zoetigheid, die typisch is voor een winterdepressie. Wie lijdt aan een niet-seizoensgebonden depressie heeft helemaal geen eetlust, en zal eerder vermageren in plaats van te verdikken.

Rol werkgever

We brengen wekelijks 38 uur of meer op kantoor door, kan een werkgever helpen om de winterblues tegen te gaan?

Naar schatting een op tien tot twintig mensen heeft zelfs zoveel last van winterdepressies dat ze moeite hebben om nog normaal te functioneren. Dat meldt de gezondheidssite gezondheid.be. Winterblues kunnen dus gevolgen hebben voor de productiviteit en afwezigheid van werknemers. Maar wat kan een werkgever doen tegen de winterblues?

“De wet over psychosociale risico’s verplicht werkgevers een risicoanalyse te maken van alle psychosociale factoren die een invloed kunnen hebben op het welzijn van zijn werknemers en waarop een werkgever impact kan hebben”, vertelt Lucien Raes, Health & Safety expert van Securex. Vroeger beperkte die verplichte strijd tegen ‘psychosociale risico’s’ zich tot pesten, agressie en ongewenst seksueel gedrag.

“Zaken waar een werkgever geen impact kan op hebben, behoren daar dus niet toe, bijvoorbeeld een depressie tijdens of na persoonlijke psychosociale gebeurtenissen (dood van partner of kind, scheiding,…).”

“Seizoensgebonden psychosociale aandoeningen vallen dus ook buiten de regelmogelijkheden van de werkgever”, zegt Lucien Raes van Securex. “Het is wel juist dat veel mensen januari een zeer lange en donkere maand vinden, zonder lange weekends, verlofdagen ed, wat de negatieve invloed kan verklaren. Maar daar kan een werkgever niets aan doen.”

Lichttherapie

Ongeacht de oorzaak van de winterblues blijkt dat heel veel mensen met een winterdepressie heel goed reageren op licht. Lichttherapie wordt tegenwoordig dan ook als de voorkeurbehandeling beschouwd, ook al is het precieze mechanisme waarop dit werkt niet bekend en werkt het ook niet altijd. Aldus gezondheid.be. Men vermoedt dat hierdoor de afscheiding van melatonine wordt geregulariseerd.

“Een werkgever is verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden en hij kan dus enkel zorgen voor voldoende licht op de werkvloer”, vertelt Lucien Raes van Securex. “Lichttherapie kan een oplossing zijn voor de winterblues. Een werkgever kan zijn werknemers hierover sensibiliseren, maar het eventuele opstarten van lichttherapie valt binnen de privésfeer van de werknemers.”

(mr)

13 januari 2016
Anderen bekeken ook