Werknemer wil meer diversiteit op werkvloer
Volgens werknemers moeten bedrijven kandidaten met meer verschillende etnische achtergronden aantrekken.
Hoewel het natuurlijk netjes is om te antwoorden op een kandidatuur, en ook positief voor het imago van een bedrijf, kan een werkgever hier niet toe verplicht worden. Als sollicitant kan je altijd eens bellen om te informeren, maar daar blijft het bij.
Waarom mailen of bellen ze niet? 5 redenen waarom jij niet op sollicitatiegesprek mag
Wie het gevoel heeft dat hij of zij geen antwoord kreeg wegens discriminatie op vlak van nationaliteit, ras, huidskleur, afkomst of nationale/etnische afstamming, kan wel stappen ondernemen. Hetzelfde geldt voor wie gediscrimineerd werd op basis van leeftijd.
Willy van Eeckhoutte, advocaat en buitengewoon hoogleraar UGent: “Wie zich gediscrimineerd voelt tijdens het sollicitatieproces, kan een forfaitaire of morele schadevergoeding vorderen, of aansturen op een boete voor de werkgever. Een forfaitaire schadevergoeding, die ongeveer 6 maandlonen bedraagt, kan bekomen worden op grond van de antidiscriminatiewet. Een morele schadevergoeding kan via de arbeidswetgeving gevorderd worden. Die laatste optie biedt meer mogelijkheden. Ook als je bijvoorbeeld gediscrimineerd wordt wegens je uiterlijk (tattoos, piercings …) of om een andere reden, kan je er beroep op doen. Het bedrag van die morele schadevergoeding bepalen, is evenwel niet evident.”
Om een boete te laten opleggen moet je klacht indienen bij de sociale inspectiedienst, maar die boete komt niet toe aan de sollicitant. Het gaat dan enkel om een principekwestie.
Extra: Wat zegt de wet over discriminatie op de werkvloer?
Hoe kan je nu bewijzen dat je geen antwoord kreeg omwille van je migratieachtergrond of leeftijd?
Willy van Eeckhoutte: “Voor het bekomen van de forfaitaire schadevergoeding moet je enkel feiten aanvoeren die doen ‘vermoeden’ dat er sprake is van discriminatie. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij een of meer personen die zich in dezelfde situatie bevinden, eveneens geen reactie kregen, terwijl andere personen wel een antwoord kregen. Als er in de onderneming niemand werkt met een migratieachtergrond of van een zekere leeftijd, kan dat ook een indicatie zijn. Voor het bekomen van de morele schadevergoeding, of het doen opleggen van de boete, moet de sollicitant wel echt het bewijs leveren, maar ook de sociale inspectiedienst of Unia kunnen naar bewijsmateriaal zoeken.”
Wie gediscrimineerd werd op basis van leeftijd of migratieachtergrond, kiest het best de weg van de forfaitaire schadevergoeding op basis van de antidiscriminatiewet. Het bewijs leveren zal gemakkelijker zijn, en je weet ongeveer hoeveel de vergoeding zal bedragen.
Willy van Eeckhoutte: “De morele schadevergoeding is inderdaad moeilijker wegens de bewijslast en door de onzekerheid over het bedrag van de vergoeding, maar het is wel de enige mogelijkheid als je gediscrimineerd wordt op andere gronden dan migratieachtergrond of leeftijd.”
Om een boete te laten opleggen, moet je simpelweg een klacht indienen, maar dan weet je nog niet of de sociale inspectiedienst wel een proces-verbaal zal opstellen, of dat de Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg wel een administratieve geldboete zal opleggen. Die boete kan oplopen tot 800 euro, maar daar heb je als sollicitant dus niets aan.
De conclusie is alleszins dat wie gediscrimineerd wordt, zeker mogelijkheden heeft om de (potentiële) werkgever hier op aan te spreken. Discriminatie kan de werkgever dus duur te staan komen.
Lees ook: Werknemer wil meer diversiteit op de werkvloer
(mr)
20 april 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Volgens werknemers moeten bedrijven kandidaten met meer verschillende etnische achtergronden aantrekken.
Hoewel discriminatie op basis van je leeftijd wettelijk niet kan, blijkt er in de praktijk toch nog heel wat werk aan de winkel.
Is het verboden om op je werk met een mouwloze blouse rond te lopen, als op je arm de draak van Game of Thrones getatoeëerd staat?
Steeds vaker krijgen werknemers het gevoel dat ze slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Een op drie beweert hier ondertussen geconfronteerd mee te zijn. Het hoogste cijfer in tien jaar.
Dacht je dat je job stresserend was? Geen job hebben is vaak nóg frustrerender. Wat doet dat met je gezondheid?
Mensen blijven volharden in racisme. Ook op de werkvloer. Hoe ga je daar als slachtoffer of collega best mee om?
Ik voel me op mijn werk benadeeld en dit door geslacht, leeftijd, religie of ethnische roots. Kan ik hiervoor klacht indienen?
Niet elk Europees land staat even open voor mensen met een andere seksuele voorkeur ... Waar kun je als LGBT+ best aan het werk?
Ook in de financiële sector is er een brede waaier aan openstaande jobs, zowel voor starters als medewerkers met ervaring. Digitalisering staat hierbij voorop.