Zonder drugs kunnen zij niet werken
In dokterskabinetten duikt een nieuw soort verslaafden op: werknemers die drugs gebruiken om te gaan werken.
Dronkenschap op het werk, zeker met verstoring van de werkzaamheden, kan als een fout beschouwd worden in de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.
De bedrijfarts kan erbij worden geroepen en die kan eventueel een verslag opmaken en de werknemer arbeidsongeschikt laten verklaren.
Het gaat hier wel om uiterlijk waarneembare dronkenschap. Het is helemaal anders gesteld met alcoholintoxicatie waarbij niet direct uiterlijke tekenen van dronkenschap aanwezig zijn, zoals in het geval van alcoholverslaving. Om alcoholintoxicatie te bewijzen of vast te stellen, is een bloedproef nodig en krijg je te maken met de privacyreglementering; een complexe materie, waar omzichtig dient mee te worden omgesprongen.
Als het alcoholbeleid in je onderneming opgesteld is in samenwerking met de Dienst voor Preventie en Bescherming, kan je werkgever een beroep doen op de preventieadviseur en/of arbeidsgeneesheer om hem bij te staan. Maar je werkgever kan er ook van uitgaan dat zolang je collega zijn werk naar behoren uitvoert er geen reden is tot vaststelling.
    7 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In dokterskabinetten duikt een nieuw soort verslaafden op: werknemers die drugs gebruiken om te gaan werken.
Je werkgever is verplicht te waken over de veiligheid op de werkvloer. Uiteraard kan alcohol- of druggebruik de veiligheid op het werk bedreigen en zal het gebruik hiervan op de werkvloer worden verboden. Je werkgever mag dit echter niet onbeperkt controleren.
Door alcohol- of druggebruik gaat men slecht functioneren binnen de job. Dat blijkt uit Q-ADO 1.0, een onlinevragenlijst over alcohol- en drugbeleid binnen organisaties, die is opgesteld door de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).
Veel drinken gaat opvallend dikwijls samen met meer overuren presteren. Stevige drinkers rapporteren ook vaker stress en hebben meer klachten op het werk.
De tropische temperaturen van de voorbije dagen lijken alvast goed nieuws voor twee West-Vlaamse jongeren: Nicolas Destoop en Jorgo Struyve.
Studenten mogen dan een slechte reputatie hebben wat alcoholgebruik betreft, hun drinkgedrag getuigt van meer verantwoordelijkheidszin dan dat van jonge werknemers.
Wie professioneel lange uren klopt, heeft verhoogde kans op een alcoholverslaving. Dat is het besluit van recent onderzoek aan de University of Otago.
Alcohol kan volgens wetenschappers uit Nieuw-Zeeland bepaalde voordelen opleveren voor jonge werknemers alsook voor de organisaties waarvoor zij werken.
Ik heb gehoord dat werkgevers het recht krijgen om alcoholcontroles uit te voeren op de werkvloer. Kan ik weigeren om in het zakje te blazen?