Dé 7 manieren om volledig te ontspannen
Na de inspanning volgt de ontspanning… of zo zou het toch moeten zijn. Deze 7 tips zorgen voor rust in je hoofd!
“Ieder van ons heeft een bepaald niveau van stress dat hij of zij kan verdragen”, schrijven de auteurs. “Maar gaat de stress buiten onze grenzen, dan schakelt ons lichaam over op een soort overlevingsmodus. We kunnen dan blijven doorgaan, sterk als een eik, maar worden dan de slechtst mogelijke versie van onszelf,” opperen ze.
Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!
Dan is riet een veel betere aanpak. “Zo kun je aanvoelen wanneer de storm te hevig wordt en aangeven wat je nodig hebt om terug te veren”, klinkt het. “Ook in groep sta je zo sterker. Jij kunt op anderen terugvallen, als het even moeilijk gaat. En zij ook op jou,” opperen Buttiens en O. “Dat is gunstig voor de groepssfeer en leidt tot efficiënter en kwaliteitsvoller werk. Zo is geen enkele storm te zwaar en breekt niemand onder druk,” klinkt het. “Of om het anders te stellen: het gaat beter met jou sinds het oké is als het met jou soms even wat minder gaat.”
Zo ga je best om met stress: 8 tips
De metafoor van de eik en het riet is niet nieuw. Die gaat bijvoorbeeld al terug naar een oude fabel van La Fontaine uit de 17e eeuw. Maar in functie van stress spreekt het wel tot de verbeelding. Want mensen zijn niet gemaakt om altijd de volle 100% van zichzelf te geven,” vinden de twee preventieadviseurs.
De kans is groot dat je op een bepaald moment ‘uit je raampje’ gaat en je zogenaamde ‘hond- of schildpadversie’ het overneemt, zoals ze het omschrijven. “Conflicten oplossen of deadlines halen gaat dan heel wat moeilijker.”
Het kader en de bijbehorende tips in het boek moeten werkgevers én werknemers aanzetten tot preventief inzetten op welzijn, veerkracht en stressmanagement. Het boek behandelt (uitvoerig) hoe het menselijke stresssysteem werkt en hoe je er op individueel, team- en organisatieniveau het best mee kan omgaan. “Want op zich is stress een prachtig werkend mechanisme. We moeten alleen de handleiding leren kennen.”
Ontdek: 8 redenen waarom werknemers uitvallen door stress
De samenleving waarin we nu leven is bovendien ook niet meer die van 50 jaar geleden, is de boodschap van de twee. “We hebben veel meer luxe en mogelijkheden. Maar ook veel meer verwachtingen op alle gebieden, zowel in onze job als privé,” stellen ze.
“Organisaties moeten staande blijven in een wereld die voortdurend in verandering is. Dat betekent dat zij veel meer inzet en flexibiliteit moeten verwachten van hun medewerkers om het te halen. Voortdurend moeten we schakelen, bijleren en nieuwe taken erbij nemen.”
“Op momenten dat de stormen te hevig worden of te lang aanhouden, moeten we kunnen schakelen naar het riet. Dat blijft altijd overeind, zelfs na de zwaarste storm.”
Lees ook: Stress aanpakken loont voor werknemer én werkgever
(William Visterin)
19 januari 2024Na de inspanning volgt de ontspanning… of zo zou het toch moeten zijn. Deze 7 tips zorgen voor rust in je hoofd!
Stress blijft een wederkerend probleem op de werkvloer. Hoe gaat jouw bedrijf om met stress? En staat je baas open voor oplossingen?
Je bent gestrest en je grijpt naar iets lekkers, meestal iets ongezond zoals snoep, cola of koekjes. Herkenbaar? Enkele tips om dit te doorbreken!
De hele dag door zijn we digitaal verbonden met alles en nog wat. Van telefoon, tot laptop, tot smart-apparaten. Dat kan technostress opleveren.
Ondanks het toenemende belang van welzijn op het werk zijn er nog altijd factoren die stressgerelateerd ziekteverzuim in de hand werken…
Heb je soms het gevoel dat jij de enige bent die slechts 24 uren in een dag heeft? Dringend tijd om je workflow te optimaliseren!
Van alle werknemers in ons land heeft zowat 36 procent af te rekenen met werkstressklachten.
Een overvolle mailbox: het is een veelvoorkomend fenomeen op de werkvloer. Een situatie die stress oplevert en je uit je workflow haalt. Hoe raak je daar vanaf?
Voel je je regelmatig erg vermoeid? Leer de symptomen van oververmoeidheid kennen en wees ze voor met de volgende tips!