Welke type creatieve generalist ben jij?
Trekt deze titel jouw aandacht, dan is de kans groot dat je een creatieve generalist bent (ook wel een multipotential genoemd). Silvia Derom maakt je wegwijs…
Een mooi (tegen)voorbeeld is tennisser Roger Federer. Die beoefende eerst veel andere sporten – van skiën en zwemmen tot voetbal – vooraleer hij uitgroeide tot een van de beste tennisspelers ooit. Tegen de tijd dat hij eindelijk volop voor tennis ging, werkten andere jongeren al lang met coaches, sportpsychologen en voedingsdeskundigen.
Het is het verhaal waar het boek ‘Waarom generalisten verder komen’ van David Epstein mee begint. Uit zijn onderzoek blijkt dat de meest succesvolle mensen ter wereld bewijzen dat net een brede interesse en kijk dé sleutel is tot succes.
Het zijn vooral de generalisten die creatiever en flexibeler zijn. Ze blijken in staat om verbindingen te maken die hun meer gespecialiseerde collega's niet zien.
Doe de test: Ben jij een creatieve generalist?
Uit Epsteins werk blijkt dat niet alleen in de topsport, maar ook in andere disciplines de Roger Federers van deze wereld de lakens uitdelen. “Kijk naar de meeste Nobelprijswinnaars. Dat zijn geen monomane specialisten of vakidioten, zij hebben net heel brede interesses”, zo klinkt het.
Veel Nobelprijswinnaars blijken zelfs artistiek actief of ze beschikken over een breed sociaal netwerk. “Zij gaan van het ene idee naar het andere, en doen daar hun voordeel mee.”
Kortom, naarmate de wereld steeds complexer wordt, kunnen net een breed aantal vaardigheden ons helpen om uit te blinken.
Praktisch: Met welke vaardigheden maak je een cv dat scoort?
(William Visterin)
9 januari 2021Trekt deze titel jouw aandacht, dan is de kans groot dat je een creatieve generalist bent (ook wel een multipotential genoemd). Silvia Derom maakt je wegwijs…
Je leest soms wel eens dat een generalist slechts een ‘manusje-van-alles’ is. Dit is een foute interpretatie. Er zijn verschillende soorten generalisten.
Vóór de zomer van 2018 kende bijna niemand hem. Intussen is verpleegkundige Koen Naert de snelste marathonloper van Europa.
Als creatieve generalist, multipotential of slashie heb jij een breed interesseveld. Maar soms is dat ook verwarrend, vermoeiend, en chaotisch.
Had je al gehoord van unschooling? Leren ‘omdenken’, dingen breder benaderen vanuit een denkpatroon dat je meestal niet leert op school of in je job.
De vraag waarom precies jij de job zou moeten krijgen ontbreekt in bijna geen enkel sollicitatiegesprek. Wat antwoord je dan?
Vind jij het vaak ook moeilijk om een loopbaan te creëren waar je echt enthousiast van wordt … en blijft? Tijd om daar verandering in te brengen!
Het fenomeen dat kleine mensen hun gestalte zouden compenseren met dominant gedrag, heeft ook een naam: het Napoleon-complex. Klopt dit verschijnsel?
In de recente top tien van grootste knelpuntberoepen staan er twee uit de industrie: de technicus installaties en de elektrotechnisch installateur.