Je sociale vaardigheden op het werk verbeteren: 17 tips
Ben je een spraakwaterval of ben je juist aan de stille kant? Hoog tijd om je sociale vaardigheden bij te stellen!
Dankzij agility kan je nu eenmaal ontzettend veel leren over constructief leidinggeven, wat dan weer leidt tot een sterk team vol werkgeluk.
3 tips op een rijtje...
In agility bestaan er drie soorten fouten. Veruit de vaakst voorkomende fout is die van slechte handling: je hond voert uit wat jij aangeeft, dus als de handler een fout maakt, volgt de hond en ontstaat er een strafpunt voor het team. De enige oplossing voor dit soort fouten: trainen.
De tweede soort fout zit in de moeilijkheidsgraad van het parcours: als de hond nog niet klaar is voor bepaalde bewegingen, gebeuren er fouten. De enige oplossing voor dit soort fouten: trainen.
De derde en laatste soort fouten wordt veroorzaakt door stress. Vergis je niet: zowel de mens als de hond kunnen er slachtoffer van worden. Voor dit probleem bestaan er twee oplossingen: trainen en geregeld deelnemen aan wedstrijden zodat de stressvolle context tot gewenning leidt.
Geen enkele soort van deze foutencategorieën geeft dus het recht om je te frustreren in je hond. De hond is de meest vlijtige teampartner die je je kan inbeelden en zal naar best vermogen uitvoeren wat de mens aangeeft.
TIP : Vertrouw erop dat je teampartner het beste van zichzelf geeft en weet dat fouten de noodzaak aan extra oefening blootleggen. Kijk bovendien eens naar de instructies die je gaf en die tot het (negatieve) resultaat geleid hebben. |
Als het gaat over slechte handling, dan gaat het vaak over het punt dat de aandacht krijgt van de handler. Dat focuspunt bepaalt alles. In de hondenwereld spreekt men vaak over “de onzichtbare leiband” die tussen de handler en hond speelt. Die ingebeelde leiband creëer je door je ogen te focussen op het punt waar de hond naartoe moet. Dat kan je hand zijn, het landingspunt bij een sprong of een toestel dat flink wat meters verder op het parcours staat.
Kijken naar je hond brengt je onmiddellijk bij micromanagement, wat ervoor zorgt dat het gewenste samenspel quasi onmiddellijk verandert in een gevecht tussen handler en hond.
Raar maar waar: wanneer de handler naar de hond kijkt, kijkt de hond naar de handler en zo kom je gemakkelijk tot een soort van wederzijdse staarwedstrijd die enkel afleidt van de essentie. De enige oplossing voor dit probleem: trainen en leren kijken naar het punt waar de hond naartoe moet.
TIP : Bepaal waar je naartoe gaat en focus op elke uitdaging op je pad zonder het einddoel uit het oog te verliezen. |
Er komt dus heel wat training aan te pas bij agility en dat trainen pak je maar best constructief aan als je wil dat de hond een sterke teampartner wordt. Elke kleine stap in de goeie richting verdient een beloning. De kunst is dan ook om je succesjes te (h)erkennen en niet enkel grote resultaten positief te bekrachtigen. Loopt het fout? Dan herhaal je tot het goed gaat en alsnog kan overgaan tot belonen. Altijd goed eindigen met een jackpot als beloning is dan ook een must, zodat de hond vol goesting het terrein verlaat en al uitkijkt naar de volgende training.
En wordt er dan nooit bestraft? Nee! Ongewenst gedrag of fouten negeer je. In het allerslechtste geval leg je de hond neer, zodat die even kan afkoelen alvorens te hernemen, maar er komt geen verdere straf aan te pas. Een hond die graag werkt, wordt ontzettend blij van de beloning en dat is de perfecte aanmoediging. Negeren en zeker een time-out vindt je enthousiaste teampartner voldoende kwelling om de volgende keer iets anders te proberen.
TIP : Vier je successen en werk samen de fouten weg door herhaling van het leerpunt tot je de succeservaring bereikt. |
Teamwork op een agilityplein is net hetzelfde als teamwork op de werkvloer. Als we kijken naar bovenstaande tips, dan komt het neer op:
Kort samengevat: werkgeluk werkt!
Wil jij werk maken van werkgeluk? Neem dan zeker deel aan de Week van het Werkgeluk. Van 23 tot 27 september 2019 staan er heel wat fijne activiteiten gepland in gans België. Alle info vind je op www.weekvanhetwerkgeluk.be.
De Week van het Werkgeluk wordt in België georganiseerd door Tryangle bvba, specialist in welzijnsinterventies en werkgeluk.
(gd)
23 augustus 2019Ben je een spraakwaterval of ben je juist aan de stille kant? Hoog tijd om je sociale vaardigheden bij te stellen!
Uitjes met de collega’s schieten er vaak van tussen. Toch zijn er voldoende goede redenen om af en toe een (klein of groot) feest te bouwen op je werk!
"Wat kan je nu in hemelsnaam op carrièrevlak leren van een hond?" horen we jullie denken. Veel, zo blijkt.
Veel mensen zijn ongelukkig op het werk omdat ze geen erkenning krijgen voor wat ze doen. Daarom een pleidooi om meer complimentjes te geven op kantoor!
Gelukkiger zijn op je werk draait niet alleen om loonsverhogingen. Daarom 4 tips om jezelf op te vrolijken of je gewoon beter te voelen op het werk.
Sta je op het punt om een heuse carrièreswitch te maken? Of twijfel je nog omdat je niet over de juiste vaardigheden beschikt?
Je kan je collega’s wel degelijk laten doen wat jij wil. Een glimlach, instemmend knikken, een koekje, ... Zoals bij honden: een beloning werkt altijd!
Vriendschappen op het werk zijn een groot vraagstuk voor beginnende werknemers. Hoe ga je om met je collega’s en waar trek je de grens?
Ik heb nu veel meer verantwoordelijkheden dan mijn directe chef. Tijd voor promotie?