Aanvullende vakantie: een vergiftigd geschenk?
Onvoldoende vakantierechten opgebouwd? Hoe kom je toch in aanmerking voor aanvullende vakantiedagen?
Elke werknemer heeft recht op betaalde vakantiedagen. Het aantal verlofdagen hangt natuurlijk wel af van het aantal dagen dat je het voorgaande jaar werkte. Maar wat als je de vijftig gepasseerd bent, ontslagen werd en niet meteen een nieuwe baan vond? Of wat als je na een langere tijd van ziekte of revalidatie terug aan de slag gaat? Dan heb je in se geen recht op vier weken betaald verlof.
Om werknemers op leeftijd aan te sporen om toch opnieuw aan de slag te gaan, werd de seniorvakantie geïntroduceerd. Dat is een regeling die ervoor zorgt dat ook die werknemers nog altijd vier weken betaald verlof kunnen nemen.
Lees ook: Alles wat jij moet weten over jouw vakantiedagen
Stel dat je als vijftigplusser tot 30 september 2021 werkloos bent en op 1 oktober 2021 terug aan de slag gaat, dan werk je in dat jaar ‘maar’ drie maanden. Dat wil zeggen dat je in 2022 recht hebt op slechts één week betaald verlof. Maar omdat je ouder bent dan vijftig kun je seniorvakantie nemen, ter aanvulling van het onvolledige aantal dagen betaalde vakantie.
Om seniorvakantie te kúnnen nemen, moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden:
CHECK: Al je vakantierechten en -plichten op een rijtje
Als je seniorvakantie neemt, krijg je een uitkering die betaald wordt door de werkloosheidsverzekering. Hoeveel dat precies is? Het gaat om 65 procent van je brutoloon op het moment dat je de eerste vakantiedag opneemt. Let wel: het brutoloon is begrensd op 2.697,98 euro (cijfer 2022).
Om seniorvakantie aan te vragen, moet je het formulier C103 Seniorvakantie van de RVA invullen.
Extra: 5 tips om als 50-plusser een nieuwe job te vinden
(dt/em) - Bronnen: VDAB / Securex / RVA
20 juli 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Onvoldoende vakantierechten opgebouwd? Hoe kom je toch in aanmerking voor aanvullende vakantiedagen?
Als je de 50 gepasseerd bent, kan het best lastig zijn om een nieuwe job te vinden. Maar het is niet onmogelijk! 5 tips...
Alle relevante informatie rond en over vakantie, vakantiegeld, niet-opgenomen vakantiedagen enzovoort handig voor jou opgelijst!
De manier waarop we onze vakantie regelen én het aantal dagen waar we recht op hebben, zou wel eens kunnen veranderen door het loopbaansparen.
Het aantal vakantiedagen wil wel eens verschillen naargelang je statuut of de sector waarin je werkt. Waar zijn ze gul en waar eerder zuinig met vakantiedagen?
Vroeger was het zo dat je enkel recht had op vakantie als je het jaar voordien gewerkt had. Nu heeft iedereen recht op vakantie.
Zeven jaar geleden werd er raar opgekeken als er een vijftigplusser het kantoor binnenwandelde, maar die tijd is voorgoed voorbij...
Dat je recht hebt op minstens 20 dagen jaarlijkse vakantie, weet elke werknemer wel. Maar welke andere vormen van verlof zijn er nog?
Ook op de werkvloer doen mannen en vrouwen zich vaak jonger voor dan ze werkelijk zijn. Om ‘erbij te horen’. Of uit schrik om tweede keus te zijn.