Jobhoppen
Vorige

1 van 38

Volgende
Volgend artikel:

We veranderen steeds vaker van job door ‘persoonlijke redenen’

Wat is 'rage applying' en is het wel verstandig om te doen?

Wat is 'rage applying'
Vergeet quiet quitting, rage applying is the next big thing! Maar wat is het eigenlijk? En kan het jou als werknemer wat opleveren?

Waar het hart van vol is, loopt de emmer van over

Iedereen heeft wel eens een mindere dag op het werk en op een bepaald moment kan de emmer der vernederingen en frustraties soms overlopen. Voor wie er echt genoeg van heeft, kan rage applying een logisch gevolg zijn.

Rage applying betekent dat je uit frustratie of zelfs woede willekeurig solliciteert voor een nieuwe job. Geen doordachte carrièreswitch of diepgaande analyse van de beschikbare vacatures maar wel massa’s sollicitaties versturen in de hoop dat er snel iets beters op je pad komt.

Het ultieme droomscenario bij rage applying is dat je een aantal aanbiedingen op je bord krijgt en naar eigen wens de beste jobfunctie kunt kiezen. Maar is het wel allemaal zo makkelijk? En is het wel een slimme move?

Extra: Waarom zoveel werknemers in stilte hun ontslag geven

Trending op TikTok

De trend ontstond eind vorig jaar op TikTok toen een filmpje van de Canadese TikTokker Redweez viraal ging. In dat filmpje liet ze weten dat ze door rage applying snel een betere job had gevonden mét een forse loonsverhoging.

Te mooi om waar te zijn? Niet noodzakelijk, al denk je er best toch eerst eens goed over na vooraleer je met de spreekwoordelijke mitraillette in het wilde weg solliciteert en massaal cv’s dropt op vacaturesites: het is nog altijd geen garantie dat iemand effectief “geraakt” zal worden door jouw profiel.

Lees ook: Het perfecte cv van een jobhopper
Upload je cv en ontvang jobaanbiedingen op jouw maat

Bezint eer ge begint: de valkuilen

Rage applying mag op het eerste zicht dan wel een slimme tactiek lijken, toch zijn er een aantal valkuilen waarmee je best rekening houdt.

1. Haast en spoed is zelden goed

Een snelle jobwissel kan een aantrekkelijk vooruitzicht lijken tijdens de dagelijkse verzuchtingen op het werk. Toch neem je best je tijd om goed uit te zoeken wat je nu eigenlijk wil. Wil je een meer uitdagende jobfunctie? Doorgroeimogelijkheden? Een betere werksfeer? Leukere collega’s of gewoon een hoger loon?

Vlug-vlug een nieuw arbeidscontract ondertekenen bij een nieuwe werkgever is zelden een goede zet. Bovendien laat een haastige sollicitatie geen betrouwbare indruk na bij je potentiële nieuwe baas.

Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past

2. Woede en frustratie zijn een slechte motivatie

Wie het helemaal gehad heeft op zijn of haar werk kan best wel wat emotioneel reageren. Hierdoor bestaat de kans dat je minder kieskeurig wordt en dat je eender welke job zou aannemen om toch maar te kunnen vertrekken op je huidige job.

Probeer ondanks de frustratie en negatieve gevoelens alsnog het hoofd koel te houden: wanneer de emotie het overneemt van het verstand kan de foute keuze snel gemaakt worden… waardoor je na verloop van tijd terug je cv mag updaten en versturen…

3. Hoe zie je je toekomst?

Als je dan toch een andere job wil, kun je maar beter de juiste keuze maken. Probeer goed uit te zoeken in welke sector je wil werken of welke richting je écht uit wil. Maak voor jezelf een langetermijnplanning en laat je niet misleiden door een snelle jobwissel die je eventjes zoet houdt.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

(fd)

18 maart 2024
Anderen bekeken ook