Hoe productief zijn thuiswerkers?
Thuiswerken wordt stilaan het nieuwe normaal. Maar als telewerker moet je ook tijdens je huiselijke workation deadlines halen. Zijn thuiswerkers even productief als op kantoor?
Het is haast niet te geloven dat er ooit een tijd was waarin mensen elke week minstens veertig uur op kantoor spendeerden (en vaak zelfs langer om indruk te maken op de baas). Dat hoorde gewoon bij het werkleven. Maar plots kwam de pandemie, en kregen werkgevers en werkkrachten de kans om te kijken of het anders kan.
Heeft de pandemie daadwerkelijk verandering gebracht? Nee. Sterker nog: het zogenoemde presenteïsme lijkt weer springlevend. Alleen is het nu digitaal geworden. Mensen werken langer dan ooit en reageren op elk moment van de dag op een e-mail of een bericht. Alleen zo kun je laten zien dat je betrokken bent, niet? Waarom blijft dat toch zo belangrijk?
Werk-privé: ben jij een ‘segmentator’ of een ‘integrator’?
Volgens Leigh Thompson, een Amerikaanse hoogleraar management en organisatie, zijn er twee belangrijke psychologische fenomenen die dat presenteïsme voeden. Een eerste is het ‘louter blootstellingseffect’: hoe meer iemand wordt blootgesteld aan iets of iemand, hoe meer affiniteit er ontstaat. Wie vind je fijner: een collega die je elke dag ziet of iemand die je maar een keer in de maand ziet. De eerste, toch? Als je jezelf zichtbaar maakt, gaan mensen je leuker vinden, zelfs al kunnen ze niet zeggen wat ze net zo tof vinden aan je.
Het tweede psychologische fenomeen wordt het ‘halo-effect’ genoemd: de neiging om iemand positief te beoordelen op basis van één aspect. Zo gaan we een collega die ’s morgens een kopje koffie brengt of elke maandag vraagt naar het weekend sneller als productief zien. Ook al bewijst een simpele vraag of een tas koffie dat helemaal niet.
Naar kantoor gaan heeft duidelijk voordelen, maar ironisch gezien wil die aanwezigheid niet per se zeggen dat werknemers op kantoor ook effectief productiever zijn. In een kenniseconomie is dat sowieso al moeilijk te meten. Vroeger was de economie meer gericht op productie en kon je de productiviteit toetsen aan de hand van tastbare resultaten. Nu denken bazen veel te snel dat hun werknemers presteren van zodra ze aan hun bureau zitten.
Extra: Schermwerkers zijn slechts 2,8 uren productief
Hoog tijd dus om dat presenteïsme voorgoed vaarwel te zeggen, zowel fysiek als digitaal. Leidinggevenden moeten een gezondere sfeer zien te creëren op de werkvloer. Hoe?
Door iedereen de rust te geven die ze nodig hebben. Laat je werknemers op tijd stoppen en van hun avond genieten, zonder nog mails of telefoontjes te beantwoorden. En kijk naar stoorzenders op de werkvloer. Wie hangt er maar wat rond en wie is effectief aan het werk? Goede afspraken maken goede vrienden, en ze kunnen dat hardnekkige presenteïsme de kop indrukken. Makkelijk? Zeker niet!
Lees ook: Hebben we nog een kantoor nodig?
(dt/em) - Bron: BBC
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Thuiswerken wordt stilaan het nieuwe normaal. Maar als telewerker moet je ook tijdens je huiselijke workation deadlines halen. Zijn thuiswerkers even productief als op kantoor?
De pandemie heeft onze manier van werken grondig veranderd. Maar wat houden we daar van over? En hoe ziet onze werkplek er uit als we terug naar kantoor gaan?
De meeste werknemers houden er tijdens hun thuiswerkdag(en) een ander ritme en tijdsindeling op na dan op kantoor.
Voor veel werknemers voelt de terugkeer naar de werkvloer aan als een zenuwachtige, eerste schooldag … Toch hoeft je comeback niet per se stresserend te zijn.
Thuiswerken of terug naar kantoor? Hoe vaak willen we naar bureau en welke dagen werken we liefst thuis? Rekruteringsspecialist Robert Walters onderzocht het.
Op het werk kan je zes kantoorprofielen terugvinden, afhankelijk van hun manier van (samen)werken. Van pure kantoortypes tot flex worker en road warrior.
Heb je als telewerker een baaldag en lukt het niet zo goed om productief en efficiënt te werken? Stop dan meteen met werken…
Hoe kun jij de natuur in je achterhoofd houden op het werk? Enkele tips om als werknemer of werkgever je ecologische steentje bij te dragen.
Een smartphone of laptop van het werk is een handig extralegaal voordeel. Maar ben je wel zo vrij om ermee te doen wat je wil?