Carrière maken in het buitenland? Dat doe je zo!
Droom jij er ook van om professioneel naar het buitenland te trekken? Bij velen blijft het bij dromen. Dankzij deze drie tips is de stap makkelijker gezet.
Bekwame ingenieurs, IT’ers, artsen of talenten met een Master of Business Administration (MBA) op zak, zullen het niet zo moeilijk hebben om ook in het buitenland een job te vinden. Tenminste, als ze er op voorhand voor zorgen dat het diploma dat ze in België behaald hebben daar ook erkend wordt.
Voor je voor verrassingen komt te staan: dat gebeurt niet vanzelf. Het diploma dat je in België behaalde, maakt vaak heel wat minder indruk in het buitenland. Ook als dat buitenland zich in Europa bevindt.
Er bestaan uiteraard procedures die ervoor zorgen dat je diploma wel aanvaard wordt buiten onze landsgrenzen, of dat het toch tenminste gelijk wordt gesteld met de diplomavereisten van het land waar je wilt gaan werken.
De meeste landen zullen ook helemaal niet (zo) moeilijk doen over je diploma. Na enig onderzoek en wat papierwerk geven ze je een gelijkvormigheidsattest en kan je aan de slag. Voor meer info kan je contact nemen met ENIC/NARIC (European Network of Information Centres / National Academic Recognition Information Centres). Deze Europese organisatie onderzoekt de gelijkwaardigheid van je diploma of zorgt ervoor dat de juiste autoriteiten van het land waar je wilt werken dit doen.
Let op: dit is niet altijd gratis. Ga dus op voorhand na of er kosten aan verbonden zijn en hoe lang de procedure duurt. In sommige landen is dat maar enkele weken, maar het kan ook maanden aanslepen.
(wv)
27 juli 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Droom jij er ook van om professioneel naar het buitenland te trekken? Bij velen blijft het bij dromen. Dankzij deze drie tips is de stap makkelijker gezet.
Iets meer dan de helft van de Belgische technische studenten overweegt een carrière in het buitenland. Dat blijkt uit een internationale rondvraag van ASML.
Ik heb een job aangeboden gekregen in Frankrijk. Toch blijf ik in België wonen. Waar betaal ik dan belastingen op mijn inkomen?
Vlamingen zijn doorgaans nogal honkvast. Nochtans kan een internationale studie- of werkervaring je zeer gegeerd maken op de arbeidsmarkt.
Voor werknemers die overgeplaatst worden naar het buitenland blijkt Luanda, de hoofdstad van Angola, de duurste stad ter wereld om in te leven. De top 10?
Belgische uitkeringen zijn bij de laagste in Europa, al zijn ze in principe niet beperkt in de tijd.
Wie in het buitenland wil werken, moet met heel wat rekening houden. Alles kan er anders zijn: het sollicitatieproces, je loon en ... je relatie.
Heb jij ook zo'n collega die áltijd positief is? Het kan een teken zijn van giftige positiviteit. We maken je wegwijs in de symptomen en mogelijke oplossingen.
Heb jij ook een hekel aan maandagen? Je bent echt niet de enige. Maar geen nood: wij helpen je om wel uit te kijken naar maandagen.