Wat is individuele bemiddeling precies?
Conflicterende partijen doen beroep op een neutrale derde partij om hun geschil op te lossen. Dit vermijdt de stap naar de rechtbank en leidt vaak tot creatievere oplossingen.
Bestaat er een legaal kader?
De wet van 21 februari 2005 regelt bemiddeling bij alle vormen van individuele geschillen, ook op de werkvloer. Dit garandeert onder andere de vertrouwelijkheid van de gegeven informatie. Diezelfde wet riep de Federale Bemiddelingscommissie in het leven die vorig jaar 970 gecertificeerde en 1.800 geregistreerde (twee jaar geldig) bemiddelaars telde.
Wie mag bemiddelen?
Bij arbeidsconflicten nemen vaak hr-managers of directe leidinggevenden de rol van bemiddelaar op zich. Het gaat niet altijd om erkende bemiddelaars. De vraag is ook hoe neutraal zij zijn. Andere opties zijn de preventieadviseur, de arbeidsgeneesheer, externe bemiddelaars ... Protocollen over wie, wat en wanneer doet, ontbreken. Belangrijk: enkel bemiddelingen door erkende bemiddelaars worden gehomologeerd door de rechtbank.
Wat is het probleem?
In tegenstelling tot sociale bemiddeling bij collectieve conflicten is individuele bemiddeling amper ingeburgerd op de werkvloer. Daarnaast is de ‘bemiddelingsmarkt’ in België een stuk minder overzichtelijk dan in Nederland.
(mo) - Meer info: www.bemiddeling-justitie.be
3 september 2010