Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

10 oorlogstactieken om die job te veroveren

Wat is het probleem met slimme mensen?

Wanneer HR-managers op zoek gaan naar de beste kandidaat voor een positie, lijkt het logisch dat ze kiezen voor de meest intelligente sollicitant, niet?
#

Stel nu, je moet een team samenstellen. Een kamer vol enthousiaste kandidaten. Ga je automatisch voor de sollicitant die het intelligentste overkomt? Niet altijd.

Een bepaald intelligentieniveau is natuurlijk wel vanzelfsprekend om kans te maken op een bepaalde job. Toch kan té slim zijn in je nadeel spelen. Hoe?

Nadelen

Veel van de nadelen die gepaard gaan met hoogbegaafde werknemers zijn terug te brengen tot een soort arrogantie. Bij sommige werknemers komt dit voort uit een superioriteitsgevoel, anderen dwepen graag met wat ze weten en kunnen om zo hun onzekerheid te camoufleren.

  • Ze denken vaak dat ze meer weten dan anderen. (Misschien is dat ook zo, maar het komt niet erg sympathiek over.)
  • Ze zijn (onbewust) blind voor bijdragen of ideeën van anderen. Als je het antwoord ‘al weet’, ga je niet vaak andere mogelijkheden verkennen.
  • Ze vergeten dat niet iedereen op dezelfde manier naar de wereld, situaties of opdrachten kijkt. Het is voor hen vaak extra moeilijk om tegenspraak te krijgen, want ze zijn zo overtuigd van hun idee dat ze verwachten gevolgd te worden.
  • Ze nemen sneller (te grote) risico’s omdat ze overtuigd zijn van hun cognitieve onoverwinnelijkheid. Een soort god complex dat hen roekeloos maakt.
  • Ze bezitten vaak minder ontwikkelde sociale vaardigheden of emotionele intelligentie.

Juiste profiel, juiste job

Voor de ene job is het belangrijker dan voor de andere om de nadruk te leggen op ‘intelligentie’.

Managers hebben vooral sociale vaardigheden, of people skills, en inzicht nodig. Intelligentie en talent op een bepaald gebied zijn dan niet altijd automatisch voldoende. Kijk maar naar voormalige topsporters die sportmanagers of teamcoaches probeerden te worden, zoals Michael Jordan (basketbal) en Wayne Gretzky (hockey). Het is niet omdat jij weet hoe je het moet doen, dat je het aan een ander kan uitleggen op een manier die goede resultaten garandeert.

Openstaan voor nieuwe ideeën, flexibiliteit en voeling met je werknemers en sector, brengen je dan een heel eind verder dan alleen maar ‘papieren intelligentie’ in de vorm van masterdiploma’s en doctoraten.

Opleidingen helpen, maar vaak is een gezonde dosis levens- en werkervaring meer waard als leidinggevende.

Rekruteerders die op zoek zijn naar onderzoeksspecialisten, analysten of coderingsspecialisten, gaan waarschijnlijk wel eerst kijken naar kwalificaties en intelligentieniveau. Vooral als ze voornamelijk zelfstandig werk moeten verrichten. Zij werken vaak het best als je hen gewoon met rust laat en hun ding laat doen. Een gebrek aan emotionele intelligentie of sociale vaardigheden zal hun productiviteit of de kwaliteit van hun werk meestal niet hinderen. Zij zijn specialisten met een reden.

Toch is het belangrijk om te weten dat beroep doen op de slimste en meest getalenteerde kandidaten om een team te leiden of om mensen te coördineren, vaak beter klinkt in theorie dan dat het in praktijk blijkt te zijn.

(sjv) – Bron: bbc.com 

8 september 2015
Anderen bekeken ook