Kan je je baas lichter werk vragen?
Ik ben 58 jaar en heb een fysiek zware job. Kan ik mijn werkgever om lichter werk vragen?
Het plan, dat in 2002 in het leven werd geroepen, kent de werkgever een aantal voordelen toe wanneer deze een werkzoekende aanneemt. Het gaat daarbij ofwel om een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van bepaalde werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid, ofwel om een tussenkomst in de vorm van een geactiveerde werklozensteun.
In dit laatste geval spreekt men van een ‘werkuitkering’ die de werkgever mag aftrekken van het netto uit te betalen salaris.
Wie van dit plan wil genieten moet ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende bij de VDAB op het moment van de aanwerving of op het moment van de aanvraag van een werkkaart en dit gedurende een periode van minstens 6 maanden tijdens de laatste 9 maanden (voor mensen ouder dan 45 jaar) of min- stens 12 maanden tijdens de laatste 18 maanden (voor wie jonger is).
Meer info: Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
(mo)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ik ben 58 jaar en heb een fysiek zware job. Kan ik mijn werkgever om lichter werk vragen?
Daniël is een bouwvakker en 54 jaar oud. Hoewel hij graag nog enkele jaren zou willen werken, geraakt hij nergens aan de bak.
We worden ermee om de oren geslagen dat we met zijn allen langer zullen moeten werken. Maar de gangbare middelen om mensen langer inzetbaar te houden, werken niet.
Vorig jaar startte het departement zijn traject om als Baanbrekende Werkgever zijn arbeiders meer inspraak te geven. De eerste resultaten zijn intussen duidelijk zichtbaar.
Een bore-out is het omgekeerde van een burn-out, maar is veel minder bekend. Nochtans is het even erg voor je gezondheid. Wat is het? Wat kan je doen?
In de zorgsector zijn er altijd handen te kort. Maar vertaalt de hoge vraag naar verpleeg- en zorgkundigen zich ook in een hoog loon?
Sta jij open voor een nieuwe job? De meerderheid van de Belgen alvast wel. Meer dan zeventig procent zou geen 'nee' zeggen tegen een nieuwe job.
Voor Vincent Ons aan de slag ging bij UZ Leuven als head of security, werkte hij bij grote bedrijven. Waarom maakte hij de overstap naar een zorginstelling?
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?