Welke beroepen hebben het meeste/minste aanzien?
Wat voor job je ook uitoefent, elk beroep verdient respect en waardering. Toch blijkt dat het ene beroep aanzienlijk meer aanzien heeft dan het andere...
Het is vooreerst opvallend dat bij tegenvallende inschrijfcijfers steeds enkel en alleen naar de jongeren (en ouders) wordt gekeken, niet naar de opleiding of het daarbij aansluitende beroep. De ‘schuld’ uitsluitend bij anderen leggen is emotioneel misschien wel comfortabel maar verhindert ons het probleem ten volle te vatten. In het geval van ingenieursstudies valt bijvoorbeeld op dat de richting er onvoldoende in slaagt vrouwelijke studenten aan te trekken. Wie slechts de helft van zijn potentiële populatie bereikt, moet niet verrast zijn te weinig studenten aan te trekken. Eigenlijk is dit de logica zelve.
Daarnaast valt op hoe negatief wordt gedaan over de rol van emoties bij een studiekeuze. Dat bij de keuze voor een wagen emoties een rol spelen zal niemand betwisten maar bij een studie of een beroepskeuze zijn emoties plots verdacht. Veel studierichtingen zijn in de geschiedenis wel eens ‘in’ geweest. Soms heeft dit met arbeidsmarktfactoren te maken, maar zeker niet altijd.
‘Communicatie’ is op dit ogenblik heel aantrekkelijk hoewel de arbeidsmarktresultaten van deze richtingen op geen enkel studieniveau echt goed zijn. Het komt erop aan beter te begrijpen wat jongeren nu precies in deze richtingen aantrekt. Het kan andere richtingen en beroepen die nu in het verdomhoekje zitten, leren om zich te heroriënteren. Wie de emotionele lading van studierichtingen en beroepen of functies niet begrijpt, zal nooit goed advies kunnen geven aan jongeren.
Vervolgens gaan jongeren bij studiekeuzes terecht ook uit van eigen competenties. Wat baat het om te weten dat er schitterende vooruitzichten zijn voor een specifieke functie als je er niet geschikt voor bent? Zicht krijgen op je eigen sterktes en op wat je innerlijke drijfveren zijn, is belangrijker in een studiekeuzeproces dan arbeidsmarktvooruitzichten.
Tenslotte faalt Agoria in de analyse van het knelpuntberoep ingenieur door steeds enkel naar de instroom te kijken. De stock aan ingenieurs hangt echter ook af van de doorstroom en de uitstroom. Best mogelijk dat daar ook zaken fout lopen.
Wil Agoria (en andere werkgeversfederaties) reële impact verwerven op studiekeuzeprocessen, dan zal het zijn perspectief hierop serieus moeten verbreden.
(jd)
2 september 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wat voor job je ook uitoefent, elk beroep verdient respect en waardering. Toch blijkt dat het ene beroep aanzienlijk meer aanzien heeft dan het andere...
Uit onderzoek blijkt dat kantoormedewerkers die in een hybride model werken aanzienlijk kunnen besparen. Tot duizenden euro’s!
Welgeteld 46 Jobat-klanten ondersteunden Rentree tijdens de voorbije eindejaaractie. Rentree biedt gratis dienstverlening rond werk aan (ex-)kankerpatiënten.
Jonathan brengt defecte bussen van De Lijn terug in het verkeer. Ontdek zijn job als technieker.
In het derde kwartaal van 2022 is de werkgelegenheidsgraad in België gestegen. Toch is ook het aantal inactieven gestegen. Hoe kan dat? Lees het hier.
The times they are a-changing en ook de manier waarop bedrijven op zoek gaan naar personeel is niet altijd meer zoals vroeger. Dit zijn de trends.
Jezelf aanmoedigen? Hoe doe je dat precies? We denken niet altijd aan onszelf wanneer we een schouderklopje willen geven. Toch kan het erg nuttig zijn.
Rugpijn en nekpijn: herken jij het? Dan wordt het hoog tijd voor lichaamsoefeningen. Gebrek aan tijd? Dan zijn deze 5 stretchoefeningen ideaal!
Ondanks het stijgend aantal faillissementen in de horecasector is er ook goed nieuws: het aantal vaste werknemers is er de laatste 10 jaar met 25% gestegen.