Burn-out vermijden? Kies de juiste baas
De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
Het lijkt wel alsof de toxische bazen overal aanwezig zijn. Maar eigenlijk is die term niet zo duidelijk afgelijnd. “In de wetenschappelijke literatuur spreken we eerder over tiranniek, misbruikend of destructief leiderschap”, stelt Anja Van den Broeck, hoogleraar aan de Faculteit Economie- en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven.
Heeft jouw baas deze 3 eigenschappen? Let dan op voor toxisch gedrag
Kenmerken zijn gemakkelijker te bepalen. Zo’n toxische leidinggevende is vaak neerbuigend, gaat bijvoorbeeld schelden, is niet flexibel of doet aan machtsmisbruik. En ook vaak: hij neemt de verdiensten op zich als medewerkers iets goed doen, maar schuift de schuld in hun schoenen zodra het slecht loopt. “Heel wat eigenschappen die niet door de beugel kunnen”, beaamt Van den Broeck.
Belangrijk is dat deze gedragingen systematisch voorkomen. “Er moet een patroon inzitten. We noemen het ook toxisch zodra de werknemers er veel last van ondervinden. Wat niet wil zeggen dat jij geen individueel probleem of conflict kunt hebben met je leidinggevende”, weet Van den Broeck. “Anderzijds mag een leidinggevende ook bepaalde dingen van jou verwachten en ook aangeven als het niet goed loopt.”
Ontdek: Hoe ga je om met een toxische manager?
Er wordt nu meer onderzoek naar gedaan en ook meer over gecommuniceerd. “Als een leidinggevende ontspoort, dan wordt er over gepraat of komt het in de media”, stelt ze. Tegelijk liggen onze verwachtingen hoger ten aanzien van onze baas. “Vroeger waren we al tevreden met een baas die ons met rust liet, vandaag willen we ook een baas die we kunnen vertrouwen en waar we ons veilig bij voelen, waar we voor persoonlijke problemen ook bij langs kunnen.”
4 leiderschap-checks: hoe doet jouw baas het?
Uit het onderzoek dat Van den Broeck recent deed samen met HR-dienstverlener Tempo-Team, blijkt dat de verwachtingen van medewerkers tegenover hun baas eigenlijk wel meevallen.
Lees ook: Zo herken je een goede baas
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
10 juli 2024De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
Een leidinggevende met wie het niet klikt, blijkt vaak een afknapper. Al is het makkelijker gezegd dan gedaan want bij leidinggeven komt wel wat kijken.
Soms zitten mensen niet op de juiste plaats. Een typisch voorbeeld daarvan is de baas die bovenaan de ladder staat, maar niet capabel is. Klinkt bekend?
Tegenwoordig kiezen steeds meer werknemers met een leidinggevende functie ervoor om 4/5de of zelfs deeltijds te werken. Goede zaak of niet?
Ruim 1 op de 4 werknemers geeft aan zich niet altijd veilig te voelen bij hun leidinggevende. Hoe ziet de ideale baas eruit?
Van alle 'rage applyers' geeft bijna de helft (47%) aan dat een toxische werkcultuur hun voornaamste beweegreden is. Hoe ga je daarmee om?
We zoomen in op drie karaktereigenschappen die op het eerste gezicht vrij positief lijken, maar in een leidersrol toch enkele alarmbellen doen afgaan...
Er is meer dan ooit aandacht voor toxische bazen of giftige werkplekken. Maar wat zijn de signalen voor zo’n foute omgeving?
Kan jij een term plakken op de communicatiestijl van je leidinggevende? Het is voor veel mensen een moeilijke opgave. We gidsen je door 4 communicatiestijlen.