Hoe je van carpoolen een gewoonte maakt
Carpoolen biedt tal van voordelen. Het moeilijkste? De stap zetten om je eigen auto los te laten.
Wat is een sociaal abonnement? Misschien heb jij van je werkgever wel een bedrijfswagen gekregen en kom je daarmee elke dag naar het werk. Een bedrijfswagen is fiscaal voordelig en daarom ook heel populair in ons land. Maar de files nemen alsmaar toe, net als de aandacht voor het klimaat. Daarom stappen veel werknemers dagelijks op een trein, tram of bus om naar het werk te reizen. Met het openbaar vervoer naar het werk komen is ook financieel interessant, aangezien je een deel van de kosten kan terugkrijgen via het sociaal abonnement.
Een sociaal abonnement is een tegemoetkoming van je werkgever als je met het openbaar vervoer van en naar het werk pendelt. Meestal betaalt je baas (een deel van) de prijs van je abonnement terug, vandaar dus de naam ‘sociaal abonnement’.
Afhankelijk van het vervoersmiddel dat je kiest, gelden er andere regels over het al dan niet terugbetaald krijgen van je abonnement. We geven een overzicht per vervoersmiddel:
Als je recht hebt op een sociaal abonnement, dan hangt het ook per vervoersmiddel af hoeveel je werkgever effectief zal terugbetalen. Een overzicht:
Sommige werkgevers zijn vrijgeviger en betalen meer terug (of soms alles) dan wat wettelijk verplicht is. Het is dus kwestie van met goede argumenten voor de dag te komen om je baas te overtuigen.
Gebruik je het openbaar vervoer, dan is de terugbetaling van je reiskosten volledig vrijgesteld van belasting. Ga je dagelijks met je eigen auto of de motor naar het werk, dan worden je reiskostenvergoedingen vrijgesteld tot 420 euro per jaar.
31 juli 2019Carpoolen biedt tal van voordelen. Het moeilijkste? De stap zetten om je eigen auto los te laten.
De kans is groot dat je een woon-werkvergoeding krijgt. Toch kan het ook zijn dat de werkgever deze niet uitbetaalt.
Als een werknemer voor het traject woon-werk chauffeur speelt voor een collega, dan kan hij volledig vrijgesteld worden van belastingen.
‘Opgelet! De toekenning van een loonsverhoging via de betaling van een kostenvergoeding komt neer op sociale fraude’, waarschuwt advocaat Stijn Demeestere.
Een loonsverhoging of een extralegaal voordeel: het is altijd fijn wanneer je tomeloze inzet op de werkvloer beloond wordt. Hoe maak je de juiste keuze?
Normaal gezien krijg je als stagiair geen vergoeding, maar dat hangt af van school tot school.
Sinds vorig jaar kun je een bedrijfswagen inruilen voor geld. En binnenkort kan je zelfs kiezen voor een duurzamer alternatief. Maar wat levert nu het meeste op?
Als je je met je eigen wagen moet verplaatsen voor beroepsdoeleinden (bijvoorbeeld een klant bezoeken), heb je recht op een onkostenvergoeding.
Vandaag rijdt 1 op 5 van de bedienden in België met een auto van het werk rond. Dat is een stijging van ruim 10% ten opzichte van een jaar eerder.