Woon-werk & reisvergoeding
Vorige

1 van 66

Volgende
Volgend artikel:

Veel interesse in mobiliteitsbudget

Wat is een sociaal abonnement?

Bovenop je loon krijg je nog een heleboel extralegale voordelen. Eén daarvan kan een sociaal abonnement zijn. Zo'n abonnement houdt in dat als je met het openbaar vervoer naar het werk komt, jouw werkgever tegemoet komt in de kosten. Maar je hebt niet automatisch recht op een sociaal abonnement als je het openbaar vervoer gebruikt. In dit artikel kom je te weten of jij aan je werkgever zo'n abonnement kan vragen of niet.

Wat is een sociaal abonnement? Misschien heb jij van je werkgever wel een bedrijfswagen gekregen en kom je daarmee elke dag naar het werk. Een bedrijfswagen is fiscaal voordelig en daarom ook heel populair in ons land. Maar de files nemen alsmaar toe, net als de aandacht voor het klimaat. Daarom stappen veel werknemers dagelijks op een trein, tram of bus om naar het werk te reizen. Met het openbaar vervoer naar het werk komen is ook financieel interessant, aangezien je een deel van de kosten kan terugkrijgen via het sociaal abonnement.

Wanneer heb je er recht op?

Een sociaal abonnement is een tegemoetkoming van je werkgever als je met het openbaar vervoer van en naar het werk pendelt. Meestal betaalt je baas (een deel van) de prijs van je abonnement terug, vandaar dus de naam ‘sociaal abonnement’. 

Afhankelijk van het vervoersmiddel dat je kiest, gelden er andere regels over het al dan niet terugbetaald krijgen van je abonnement. We geven een overzicht per vervoersmiddel:

  • Trein: kom je met de trein naar het werk, dan moet je werkgever sowieso een deel van je abonnement terugbetalen. Er is geen minimumafstand vastgelegd. De tussenkomst van de werkgever kan wel verschillend zijn naargelang de sector waarin je werkt.
  • Bus, tram of metro: om in aanmerking te komen voor het sociaal abonnement als je met de bus, tram of metro naar het werk komt, is er meestal een minimumafstand van 5 km (enkele reis) vereist. Het kan echter ook zijn dat er in jouw paritair comité CAOs afgesloten zijn die de minimumafstand verminderd of afgeschaft hebben. 

Hoeveel krijg je terugbetaald?

Als je recht hebt op een sociaal abonnement, dan hangt het ook per vervoersmiddel af hoeveel je werkgever effectief zal terugbetalen. Een overzicht:

  • Trein: de sociale partners hebben vaste tarieven vastgelegd voor het woon-werkverkeer met de trein. Wat je terugkrijgt, hangt af van de afstand die je aflegt en het type abonnement dat je hebt. Heel wat bedrijven maken gebruik van het ‘derdebetalersysteem’. De werkgever sluit in dit geval een overeenkomst af met de NMBS en neemt 80% van de prijs van de treinkaart voor zijn rekening. De resterende 20% neemt de NMBS op zich. Als werknemer kom je zo dus kosteloos naar het werk.
  • Bus, tram of metro: als je met één van deze vervoersmiddelen naar het werk komt en bovendien voldoet aan de sectorale voorwaarden, dan bedraagt de wettelijke werkgeversbijdrage 71,80% van de betaalde prijs. Ook De Lijn heeft een derdebetalersysteem. Daarbij betaalt je werkgever op voorhand minimaal 72% van je abonnement, maar hij of zij kan er ook voor kiezen 100% te betalen. Zodra je je abonnement thuis in de bus krijgt, betaal je zelf nog het resterende bedrag. 

Sommige werkgevers zijn vrijgeviger en betalen meer terug (of soms alles) dan wat wettelijk verplicht is. Het is dus kwestie van met goede argumenten voor de dag te komen om je baas te overtuigen.

Moet ik hier belastingen op betalen?

Gebruik je het openbaar vervoer, dan is de terugbetaling van je reiskosten volledig vrijgesteld van belasting. Ga je dagelijks met je eigen auto of de motor naar het werk, dan worden je reiskostenvergoedingen vrijgesteld tot 420 euro per jaar.

31 juli 2019
Anderen bekeken ook