Kan ik zomaar aan de slag bij een concurrent van mijn werkgever?
In principe ben je vrij om van werkgever te veranderen. Tenzij je een concurrentiebeding hebt getekend. Hoe lang is zoiets geldig? Jobat zocht het uit.
Concreet betekent dit dat je na je ontslag bij je werkgever, geen concurrerende onderneming mag opstarten of bij een concurrent mag gaan werken.
Men spreekt van concurrentie als je gaat werken bij een onderneming die tot dezelfde bedrijfstak behoort. De clausule is bovendien beperkt tot het gebied waar je jouw huidige werkgever werkelijk concurrentie kan aandoen (de stad, provincie of regio waar je momenteel tewerkgesteld bent of maximaal het hele Belgische grondgebied indien dit nodig blijkt).
Het concurrentbeding moet beperkt zijn in de tijd (maximum twaalf maanden). Ten slotte moet de clausule voorzien in de betaling van een eenmalige en forfaitaire compensatoire vergoeding door jouw huidige werkgever (behalve als je een handelsvertegenwoordiger bent). Het bedrag hiervan moet minstens gelijk zijn aan de helft van je brutoloon dat met de toepassingsduur van de clausule overeenstemt; een verbod gedurende twaalf maanden leidt dus tot een vergoeding van zes maanden brutoloon.
CHECK: Kan solliciteren bij een concurrent al leiden tot ontslag?6 februari 2020
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In principe ben je vrij om van werkgever te veranderen. Tenzij je een concurrentiebeding hebt getekend. Hoe lang is zoiets geldig? Jobat zocht het uit.
Geen vastgelegde verplichtingen over werktijd, salaris en aanwezigheid. Bedrijven willen zo inspelen op de nieuwe generatie werknemers. Mag dat in België?
Het is zover: na een sollicitatieprocedure kan je aan de slag. Maar eerst je arbeidscontract of arbeidsovereenkomst ondertekenen. Welke sorten zijn er?
Ja, tegenover een concurrentiebeding staat ook een compensatie.
Zo nu en dan móet je je arbeidscontract eens onder de loep nemen. Ben je tevreden over je loon? Goed! Maar kijk zeker verder...
Als zelfstandige in bijberoep moet je met heel wat rekening houden. Eline De Meyer, adviseur bij Securex, vertelt wat dit statuut precies inhoudt ...
Vraag jij je af of het concurrentiebeding zal toegapst worden bij jouw uittrede van jouw job? Geen paniek, wij sommen de voorwaarden op waarbij het beding niet in werking gaat.
In plaats van een nieuwe job te zoeken blijft de Belg eerder bij dezelfde werkgever. Maar als we blijven zitten, hoe maken we dan het beste van onze loopbaan?
Je hebt een concurrentiebeding afgesloten, maar hebt dit niet kunnen respecteren. Wat nu? Wat zijn de consequenties?