Opleidingen
Vorige

1 van 247

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Wat is een MBA eigenlijk?

Een MBA volgen brengt een aantal dingen met zich mee: een extra diploma, een hogere waarde op de arbeidsmarkt en een titel om achter je naam te plakken. Maar wat leer je eigenlijk tijdens een MBA? En mag iedereen zomaar deelnemen? Prof. dr. Koen Dewettinck, directeur van het Executive MBA Programme aan de Vlerick Business School, legt uit.

Wat is het?

Een MBA is een opleiding die aan het einde van de rit een universitair masterdiploma oplevert: je wordt Master of Business Administration. Tijdens het leertraject gaat men grondig in op alle zaken die te maken hebben met het managen van een organisatie.

Een MBA-student volgt in een groep van 40 tot maximaal 65 personen allerlei vakken die focussen op strategie, marketing, HR, innovatie, entrepreneurship, corporate finance, financial accounting, enzovoort. Dat is het inhoudelijk-theoretische luik van de opleiding. Aan de andere kant is er ook een ontwikkelingstraject met 360°-coaching en carrièrebegeleiding. De student moet ook een project op poten zetten waarin hij de theorie uit de opleiding in de praktijk omzet.

In bepaalde MBA-formats zijn er tweedaagse seminaries die opgebouwd worden rond één bepaald onderwerp, bijvoorbeeld communicatie, teambuilding, onderhandelen …

Tot slot gaat de student op een één week durende international trip, hij krijgt daarbij de keuze tussen vijf bestemmingen. Op dit moment kan men bij Vlerick kiezen uit Mumbai, Peking, New York, Kaapstad en Sint-Petersburg. De reis bestaat uit een inhoudelijk luik met lessen en lezingen, maar ook meer praktijkgericht deel met bedrijfsbezoeken, netwerking en sightseeing.

Lees ook: Welke Belgische business schools zijn er?

Hoe lang duurt het?

Afhankelijk van het programma dat je volgt zit je in een full time MBA van 12 maanden of in het deeltijdse executive format dat 18 tot 22 maanden duurt. Bij een full time MBA stop je een jaar met werken en volg je dagonderwijs. Wie een Executive MBA volgt doet dat (vooral) ’s avonds en in het weekend, bovenop zijn ‘normale’ job.

In elk format zijn er 500 contacturen met de lesgevers. Daar bovenop komt nog eens 500 uur persoonlijk werk om papers te schrijven, te leren voor examens, presentaties voor te bereiden enzovoort. “Ook voor de deelnemers in de Executive MBA komen deze uren erbij. Dit alles combineren met een gewone job is alleen gegeven aan de moedigen die er bloed, zweet en tranen voor over hebben,” verduidelijkt Dewettinck.

Wie mag deelnemen?

Wie aan een MBA wil beginnen moet een masterdiploma hebben, of minstens een academische opleiding van minimaal drie jaar. Wie dit niet kan voorleggen kan een GMAT, of Graduate Management Admission Test afleggen. Zo worden de analytische, verbale en nog andere vaardigheden van de kandidaat getest.

Een MBA kan je ook alleen maar aanvatten als je al werkervaring hebt. “Minimaal drie jaar ervaring is vereist, maar het gemiddelde ligt bij Vlerick op dit moment op acht jaar werkervaring,” vertelt Dewettinck.

Tot slot is er een toelatingsproef die de intellectuele vaardigheden en motivatie van de potentiële studenten test. Die duurt een halve dag en omvat een geschreven test, een analytische test en een interview. Bij Vlerick slaagt 60% voor deze proef.

Hoeveel kost het?

Een voltijdse of deeltijdse MBA aan de Vlerick Business School kost 35.000 euro. Dat is een all-inprijs. Voor de Executive MBA zijn alle lessen, boeken, lunch en andere catering, seminaries en de international trip inbegrepen.

Een meerderheid (75%) van de studenten in de Executive MBA-programma’s wordt deels of volledig gesponsord door hun bedrijf.

Lees ook: 'MBA is de Rolls Royce van de business-opleidingen'

(pm)

1 augustus 2020
Anderen bekeken ook