Wat is een sociaal abonnement?
Bovenop je loon krijg je nog een heleboel extralegale voordelen. Eén daarvan kan een sociaal abonnement zijn. In dit artikel kom je te weten of jij aan je werkgever zo'n abonnement kan vragen of niet.
Het begrip “cafetariaplan of meerkeuzeplan” situeert zich in de flexibele beloningssfeer. De werknemer stelt zelf de loon- en arbeidsvoorwaarden samen, zoals hij/zij dat zou doen in een cafetaria met zelfbediening.
In het bestek van deze vraag hebben we het hier over een cafetariaplan in de enge zin van het woord. Een cafetariaplan bestaat in dit geval uit verzekeringsrechtelijke componenten, zoals een invaliditeitsverzekering, levensverzekering, e.a. De wetgeving rond aanvullende pensioenen (WAP) moet gerespecteerd worden o.a. bij het invoeren en wijzigen van dergelijk plan. De WAP heeft sociaaljuridische en fiscale grenzen aan de cafetariaplannen getrokken.
Het gaat hier dus over pensioenplannen waarbij het budget, dat door de werkgever ter beschikking gesteld wordt, naar keuze van de werknemer aangewend mag worden. Het kan gaan om een keuze tussen:
De waarborgen waartussen kan gekozen worden en de eventuele begrenzingen worden vastgelegd in het cafetariaplan. De werkgever legt hiermee de grenzen van de keuzevrijheid vast. Hij kan de keuze beperken tot een limitatieve lijst van risicodekkingen of bijkomende randvoorwaarden opleggen. De bijdrage kan aangewend worden voor aanvullingen op voordelen die de sociale zekerheid biedt. Andere dan aanvullende sociale zekerheidsvoordelen zoals een bedrijfswagen, gsm, bijkomende vakantiedagen … kunnen niet in het kader van dergelijk cafetariaplan.
Een overzicht van risicowaarborgen:
Bij een cafetariaplan moet er bijzondere aandacht gegeven worden aan de toegankelijkheid van iedere aangeboden waarborg voor iedere werknemer. Binnen dezelfde objectieve groep moet elke werknemer over dezelfde keuzemogelijkheden beschikken. Er mag geen geslachtsdiscriminatie ontstaan ten gevolge van verschillende tarieven voor mannen en vrouwen m.b.t. de risicoverzekeringen en daardoor ook voor het spaargedeelte.
Op fiscaal vlak volgt elke toezegging zijn eigen regime op voorwaarde dat het plan gedifferentieerd beheerd wordt. Een plan “gedifferentieerd beheren” betekent dat alle onderdelen van het cafetariaplan, die aan een afzonderlijk belastingstelsel onderworpen zijn, strikt gescheiden gehouden worden.
(pm)
2 augustus 2019Bovenop je loon krijg je nog een heleboel extralegale voordelen. Eén daarvan kan een sociaal abonnement zijn. In dit artikel kom je te weten of jij aan je werkgever zo'n abonnement kan vragen of niet.
Dankzij deze handige apps vind je gemakkelijk waar je kan betalen met jouw elektronische maaltijdcheques!
Hoe zou jij je loon samenstellen, wat kies je? De keuze staat je vrij. Meer vakantie, een auto, multimedia, een sportabonnement of nog iets anders?
Een degelijk loon, aangevuld met een mooie bedrijfswagen? Dat is voor één op drie bedienden het geval in België.
Wie wil er dierenarts worden? En vooral: wie wil het ook blijven?
Vandaag de dag zit iedereen op social media. Alleen jouw bedrijf blijft achter. Hoog tijd om daar iets aan te doen, denk je. Maar hoe vertel je dat aan je baas?
Vier werkgevers over werken in Brussel: “Brussel blijft je inspireren en verwonderen”
Verdien je in een bepaalde provincie meer of minder dan in een andere? Ja, zo blijkt!
We vroegen aan een 65-jarige gepensioneerde secretaresse naar haar vroegere job(s) en haar huidig pensioen...