Deze jobs zijn 'te gevaarlijk' voor vrouwen
In België kunnen we het ons amper voorstellen, maar in veel landen worden alsnog lijsten opgesteld met beroepen die vrouwen niet mogen uitoefenen.
Het aantal pauzes hangt af van je werkuren. Als je minstens vier uur per dag werkt, heb je recht op één pauze van een half uur. Als je minstens zevenenhalf uur per dag werkt, heb je recht op twee pauzes van een half uur of een pauze van een uur. Het tijdstip waarop je de pauze(s) neemt, bepaal je in overleg met je werkgever.
Je zoon of dochter meenemen naar het werk: mag dat?
Je werkgever dient een lokaal ter beschikking te stellen waar je in alle rust kunt kolven of borstvoeding kunt geven. Deze borstvoedingsruimte moet aan de volgende voorwaarden voldoen: onopvallend, goed verlucht, verlicht, proper en behoorlijk verwarmd. Verder moet er ook een comfortabele stoel, koelkast, en koud en warm water ter beschikking zijn. De ruimte mag geen inkijk bieden en moet ook afgesloten kunnen worden.
Dit lokaal kan in het bedrijf gelegen zijn, in de bedrijfscrèche of een andere crèche, of in de woning van de werkgever. Ook jouw eigen woning is een mogelijkheid. In de praktijk is deze ruimte vaak een EHBO-lokaal.
Lees ook: Hoe regel ik de borstvoedingspauzes praktisch?
Tijdens je pauze word je niet betaald door je werkgever, maar door je ziekenfonds. De uitkering bedraagt 82 procent van het brutoloon dat verschuldigd zou zijn geweest als je gewoon had verder gewerkt. Tijdens de pauze loopt je werktijd wel verder. Je hoeft dus geen half uur of vol uur later naar huis te gaan.
Als je een werkloosheidsuitkering ontvangt, dan heb je geen recht op borstvoedingspauzes.
Extra: Heb ik als man recht op borstvoedingsverlof?
(lm) - Bronnen: IDEWE/RIZIV
9 maart 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In België kunnen we het ons amper voorstellen, maar in veel landen worden alsnog lijsten opgesteld met beroepen die vrouwen niet mogen uitoefenen.
Mama worden kan je leven helemaal overhoop zetten. Er verandert heel wat in je leven. Zorg er dus voor dat je op alle vlakken in je leven terug aardt. Hoe?
Het is vaak niet makkelijk om altijd opvang te vinden. Handig toch, als je je kind af en toe kan meenemen naar het werk. Maar mag dat?
Je gaat of bent bevallen, proficiat! Dan heb je recht op moederschapsverlof. Op al jouw vragen geven wij met plezier een antwoord in deze FAQ.
Een zwangere vrouw wiens werk te gevaarlijk is voor haar gezondheid of voor die van haar ongeboren kind, heeft recht op preventief verlof.
Wie leert om haar onzekerheid te overwinnen, staat sterker in haar professionele leven én in haar privé. 4 tips van zelfvertrouwencoach Ellen Verstrepen …
Na je bevalling wil je tijd doorbrengen met je baby. Daarvoor dient het moederschapsverlof.
Laat je werkgever minstens 2 maanden op voorhand weten dat je borstvoedingspauzes wil nemen. Doe dit met een aangetekende brief of vraag een ontvangstbewijs.
Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het borstvoedingsverlof tot doel heeft om voor een pasgeboren kind te zorgen. Maar ... ook als man?