Maaltijdcheques broodnodig voor 80% van Belgische werknemers
Maaltijdcheques zijn niet alleen voor werknemers een broodnodig gegeven, ook werkgevers maken gretig gebruik van deze vorm van uitbetaling door de voordelen.
Heel wat werknemers betalen bovenop de 'gewone' sociale bijdragen ook nog eens de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid (BBSZ). De bijzondere bijdrage is verschuldigd door elk gezin bestaande uit werknemers of hoge ambtenaren. Ze hangt af van de grootte van je loon en je gezinssituatie (alleenstaand of een gezin met twee inkomens). Het bedrag van de bijdrage staat in verhouding tot het jaarlijks belastbare gezinsinkomen.
Extra: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
De BBSZ is een belasting waarbij de werkgever bij iedere loonberekening een extra bedrag moet inhouden. Op het einde van elk kwartaal worden de totale inhoudingen doorgestort naar de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Het bedrag van de bijzondere bijdrage sociale zekerheid wordt pas vastgesteld op het moment van de aanslag in het stadium van de eindbelasting.
De administratie der directe belastingen doet jaarlijks de definitieve afrekening bij de belastingheffing. De aan de RSZ betaalde bedragen zijn dus voorschotten op de jaarlijks verschuldigde bijdrage.
Meer informatie over het bedrag van de inhouding vind je op de website van de RSZ.
Je loonbrief ontcijferd: een overzicht
(lm) - Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian. Bronnen: Liantis / socialsecurity.be
3 april 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Maaltijdcheques zijn niet alleen voor werknemers een broodnodig gegeven, ook werkgevers maken gretig gebruik van deze vorm van uitbetaling door de voordelen.
Laat die foute informatie voor wat het is en krijg juiste antwoorden over je loon.
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
We vroegen een 53-jarige technisch bediende digitale support ad interim uit Berchem naar haar job en hoeveel zij daar maandelijks mee verdient...
Door de werkbonus houden bepaalde werknemers netto meer over van hun brutoloon. Wie komt in aanmerking en hoe wordt het berekend?
Je hebt exact hetzelfde brutoloon als je collega, maar op het einde van de maand hou jij een lager nettoloon over. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
Het mediaanloon in ons land bedraagt 3.302 euro, aldus het Jobat Salariskompas. De helft van de Belgische werknemers verdient dus méér dan 3.300 euro/maand.
Een nieuwe job, met een hoger loon, maar met netto toch minder op je rekening. Is dat geen mythe? Kan zoiets eigenlijk wel?
Brutoloon, belastbaar loon, nettoloon, RSZ en bedrijfsvoorheffing. Wie voor het eerst z'n loonbrief onder ogen krijgt, fronst vaak de wenkbrauwen...